De lekkerste zelfgemaakte dipjes

Food door Britt

Op de borrelplank mag een dipje natuurlijk niet missen. Er zijn tientallen dipjes te koop bij de supermarkt, maar een zelfgemaakt dipje is toch het allerlekkerst. Lees hier recepten van de lekkerste zelfgemaakte dipjes, die de volgende keer dat je aan het borrelen bent niet mogen ontbreken.

Lees meer: 5 x inspiratie: onmisbare snacks op de borrelplank

Dipje van opgeklopte feta met citroen en knoflook

Opgeklopte feta klinkt niet per se heel smakelijk, maar dat is het wel. Dit heerlijke frisse en romige dipje is perfect om een toastje in te dippen of lekker op een stokbroodje.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram ricotta
  • 150 gram feta
  • 1 teentje knoflook
  • Het sap + zest van 1/2 citroen

Garnering:

  • Extra vergine olijfolie
  • Verse bieslook
  • Geraspte citroenschil
  • Zwarte peper

Voeg de ricotta, feta, teentje knoflook en het citroensap en -rasp in een keukenmachine. Maal dit geheel fijn, totdat het een gladde en romige textuur is geworden. Schep de opgeklopte feta is een mooi schaaltje en garneer met de extra vergine olijfolie, verse bieslook, wat extra citroenschil en een snuf zwarte peper. Een super lekker en simpel dipje!

Bieten tzatziki

Als we aan tzatziki denken dan zien we onszelf met onze voetjes in het strand ergens op een Grieks eiland pitabroodjes aan het eten. Dit is een perfect roze dipje voor een gezellige meidenavond met een frisse en zoete smaak.

Wat heb je nodig?

  • 1 gekookte rode biet
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Scheutje olijfolie
  • 2 takjes dille

Rasp de gekookte rode biet fijn en laat dit uitlekken. Gebruik keukenpapier om het vocht te verwijderen. Voeg de Griekse yoghurt toe aan de rode biet. Snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de yoghurt. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met wat olijfolie, verse dille, peper en zout. Dip lekker met Turks brood of flatbread.

Heerlijke hummus

Een lekkere romige en volle hummus mag natuurlijk niet missen in dit lijstje. Voor de beste zelfgemaakte hummus week en kook je zelf de kikkererwten. Heb je haast? Kies dan voor kikkererwten uit blik.

Wat heb je nodig?

  • 400 gram kikkererwten (het liefst zelf geweekt en gekookt)
  • Sap van 1 citroen
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 6 tot 10 eetlepels water
  • 3 theelepels tahin
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Zout en peper

Garnering:

  • Olijfolie
  • Een paar kikkererwten
  • Paprikapoeder
  • Grof gehakte koriander

Een rot klusje, maar het maakt je hummus echt 100 keer lekkerder, pel de kikkererwten. Wrijf de kikkererwt tussen je vingers en het velletje laat vanzelf los. Als je hiermee klaar bent, ga je met de blender aan de gang. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de blender en laat 5 minuten mixen. Voeg hierna de olijfolie druppel voor druppel toe, maar laat de blender ondertussen aan staan. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper, zout, tahin of citroensap toe.

Is de hummus nog te dik? Voeg dan nog wat extra water toe. Zet de blender weer aan en laat het drie minuten op de hoogste stand blenden. Schep de hummus in een leuk schaaltje en garneer met wat olijfolie, de kikkererwten, paprikapoeder en koriander. Een lekker dip voor een lekker broodje of verse groente in te dippen.

Roomkaas sweet chili dip

Deze simpele dip is romig, fris en een beetje pittig. Dit dipje is perfect om een lekker chipje of broodje in te dippen. Een lekker dipje dat jouw avondje tv-kijken, borrelplank of verjaardag afmaakt.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram Philadelphia
  • 125 gram crème fraîche
  • 4 eetlepels zoetzure saus
  • Verse basilicum voor meer smaak

Meng in een kom de Philadelphia met de crème fraîche. Als de twee ingrediënten goed zijn gemengd, schep je het mengel in een lagere kom en maak dit mooi glad met een de bolle kant van de lepel. Verdeel de sweet chilisaus over het roommengsel en garneer met verse basilicum. Geniet ervan!