3x lekkere, originele recepten met hummus

Food door Sandra E

Hummus is tegenwoordig niet meer weg te denken in het rijtje van lekkere smeersels. Of je het nu zelf maakt of in de winkel koopt, met zoete aardappel of granaatappel. Het is maar net waar je van houdt. In dit artikel geven wij je 3 lekker recepten met hummus?

Hummus bowl met zoete aardappel

Geen poke bowl maar een hummus bowl. Lekker met je favoriete groenten en rauwkost.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 600 gram zoete aardappel
  • 0,5 theelepel paprikapoeder
  • 0,25 theelepel tijm
  • 4 tenen knoflook
  • 400 gram spinazie
  • halve komkommer
  • halve avocado
  • sap van halve citroen
  • 200 gram hummus kikkererwten dip, zelfgemaakt of kant-en klaar
  •  halve theelepel spirulina poeder
  • dukkah (mix van specerijen en noten)
  • olijfolie
  • peper & zout

Zo maak je de hummus bowl:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Was de aardappels, schillen is niet nodig, snijd in plakjes van 0,5 cm dik en vervolens in brede repen. Dep goed droog en stop in een kom. Voeg paprikapoeder, tijm en 1 eetlepel olijfolie toe. Breng op smaak met peper & zout en roer het geheel goed door. Verdeel over een bakplaat en bak de zoete aardappel in 25 minuten gaar.
  2. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de knoflook lichtbruin. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Zet het vuur uit.
  3. Schaaf de komkommer in lange linten. Snijd de avocado in plakken en besprenkel met citroensap.
  4. Roer de hummus los met het spirulina poeder, dan ontstaat er een mooi groen kleurtje. Schep de (nu groene) hummus in het midden van een bord of schaal. Garneer met de zoete aardappel, spinazie, komkommer en de avocado. Strooi als laatste de dukkah er overheen. En geniet van deze heerlijk hummnus bowl!

Wraps met paprikahummus, bloemkool en spinazie

Een perfect recept voor de lunch. Dit gerecht is makkelijk voor te breiden in de avond want de geroosterde bloemkool en de paprikahummus kun je goed bewaren in de koelkast.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gr bloemkool, in roosjes
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 wortelwraps
  • 1 bakje paprikahummus (kant en klaar of zelfgemaakt)
  • 100 gr babyspinazie
  • 1/2 rode paprika in reepjes
  • handje platte peterselie, grof gehakt
  • bakolijfolie
  • zeezout

Zo maak je deze wraps:

  1. Verwarmd de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en leg daar de bloemkool op. Bestrooi met paprikapoeder, snufje zeezout en besprenkel met bakolie. Meng door elkaar en verdeel de bloemkoolroosjes verder gelijkmatig over het bakplaat.Rooster voor 15 minuten in de oven, schep halverwege om. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  2. 2. Verwarm de wortelwraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Smeer een royale laag van de paprikahummus over een wrap en beleg deze met een handje babyspinazie, wat reepjes paprika en bloemkoolroosjes. Strooi er nog wat platte peterselie over en rol op. Snijd doormidden zodat je de wrap makkelijker kunt eten.
  3. 3. Ben je een kaasliefhebber? Strooi dan wat geraspte kaas of feta over je wrap.

Hummus pesto

Eet je het liefst elke dag hummus? Dan is af en toe variëren ook wel eens lekker. Deze hummus-pesto is lekker bij de borrel als dip, op brood of op een cracker.

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 2 handjes verse basilicm
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 blik kikkererwten
  • 2 el edelgistvlokken
  • snufje zout
  • 2 el water

Zo maak je deze hummus pesto:

  1. Meng de basilicum, knoflook en olijfolie in een blender of keukenmachine tot een pesto. Houd twee eetlepels pesto apart voor later.
  2. Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
  3. Voeg de kikkererwten, edelgistvlokken, zout en het water toe aan de pesto in de blender of keukenmachine en mix verder tot een smeuïge hummus.
  4. Klaar is je hummus! Schep het in een kommetje en voeg de extra pesto toe.