Blauwe plek? Zo kom je er snel vanaf!

Life Hacks door Zita

Auw! Je bent gevallen of je hebt je gestoten. Voor je het weet zit er een blauwe plek. Dit is niet alleen pijnlijk in sommige gevallen, soms is het ook niet echt mooi. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je doet om zo snel mogelijk van je blauwe plek af te komen.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Voordat we ingaan op de remedies tegen een blauwe plek, vertellen we je eerst hoe een blauwe plek ontstaat. Want wat gebeurt er eigenlijk waardoor je die blauwe plek krijgt? Een blauwe plek is eigenlijk een onderhuidse bloeduitstorting die ontstaat doordat je bloedvaatjes zijn beschadigd. Bloed is natuurlijk rood, maar omdat je huid als een soort filter werkt, krijg je die blauw-paarse tint. Daarnaast heeft je leeftijd, levenstijl of medicijngebruik ook invloed: deze dingen spelen een rol in hoe snel jij een blauwe plek krijgt. Ook krijgen vrouwen sneller last van blauwe plekken, doordat de huid dunner is dan bij mannen. Heb je veel pijn? Dan helpt het om bijvoorbeeld paracetamol te nemen.

Wat doen tegen blauwe plek?

Er zijn een aantal dingen die je doet tegen een blauwe plek, om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Eerst koelen, dan warmte

Als je een blauwe plek wil tegenhouden, werkt het het beste om zo snel mogelijk de plek te koelen. Niet voor twee minuten, maar minstens voor twintig minuten. Het is even doorzetten, maar door de plek te koelen, krijgt de bloeduitstorting minder kans om z’n werk te doen. Nadat je hebt gekoeld, is het de rest van de dagen juist belangrijk dat de plek warmte krijgt. Hierdoor circuleert het bloed beter en zetten je bloedvaatjes uit.

Arnica

Sommige mensen zweren bij Arnica. Arnica is verkrijgbaar is zalfvorm om het op de plek te smeren, maar ook in tablet of druppelvorm om het van binnenuit te bestrijden. De zalf verlicht de pijn, verbetert de doorbloeding en gaat ontstekingen en zwellingen tegen. Heb je bijvoorbeeld een operatie op de planning staan? Begin dan twee weken van tevoren met het slikken van Arnica tabletten of druppels.

Vitamine C

Iets anders wat je (extra) tot je neemt om een blauwe plek te verminderen is vitamine C. Dit herstelt namelijk de genezing van wonden en botbreuken. Kies ervoor om je vitamine C inname te verhogen door producten als ananas, paprika’s en kiwi’s te eten, of neem vitamine C supplementen.

Niet aanraken

Op de Arnica zalf na, raak je het beste de blauwe plek zo mind mogelijk aan. Door het aan te raken, zorg je er misschien voor dat er nieuwe bloeduitstortingen ontstaan. Laat het dus zo veel mogelijk met rust.