Van havermelk tot amandelmelk: wat is het verschil tussen al die soorten melk?
Melk is een zuivelproduct, deze zijn voor veel mensen een bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Toch kiezen steeds meer mensen vanwege lactose intolerantie of duurzaamheid voor plantaardige melk. Denk aan soja-, haver-, noten- of kokosmelk. Maar waar moet je nou opletten en wat is het verschil tussen die verschillende soorten melk? Wij leggen het je uit.
1. Sojamelk
Sojamelk komt het meeste overeen met halfvolle melk. Er zitten namelijk meer eiwitten in en als je hierop let is sojamelk ook de beste vervanging voor gewone melk. Sojamelk wordt gemaakt van gepelde sojabonen, water, plantaardige olie, verdikkingsmiddel en emulgatoren. Zo wordt de smaak en houdbaarheid verbeterd. Als je veel bezig bent met je eiwitinname, is sojamelk de beste plantaardige optie. Verder bevat het ook veel essentiële aminozuren. Deze aminozuren worden niet door ons lichaam aangemaakt en moeten dus uit onze voeding moeten komen. Nog een tip: ga voor de ongezoete variant, anders zijn er veel suikers toegevoegd.
2. Amandelmelk
Amandelmelk wordt gemaakt van, hoe kan het ook anders, gemalen amandelen. Ook zijn er nog water en verdikkingsmiddelen toegevoegd. Amandelen zijn een goede bron van eiwitten, maar amandelmelk bevat maar weinig amandelen en daardoor ook minder eiwitten. Gebruik amandelmelk meer als vervanger in je melk in bijvoorbeeld een smoothie. Voeg dan nog extra eiwitten toe met een plantaardig eiwitpoeder, zo krijg je toch nog genoeg binnen. Verder bevat amandelmelk weinig calorieën en is die helemaal vrij van verzadgd vet.
3. Havermelk
Havermelk is een van de populaire soorten en niet meer weg te denken uit alle hippe koffiebarretjes. Het wordt gemaakt van gemalen haver en water. Havermelk lekker in de cappuccino, maar ook geweldig in je havermout of ander graanontbijt. Lees wel goed op de verpakking wat de beste optie voor jou is. Ook heb je een speciale barista versie, zodat je melk beter opschuimt. Havermelk bevat minder eiwitten, maar wel gezonde voedingsvezels die goed zijn voor je darmen en spijsvertering.
4. Kokosmelk
Kokosmelk heeft een romige textuur en een zoete smaak. Deze melk lijkt qua structuur het meeste op koemelk. Echt heel erg lekker in je matcha, smoothie of zelfs in aziatische gerechten ( zoals curry's). Kokosmelk bevat geen eiwit en koolhydraten, maar wel verzadigde vetten. Deze kun je het beste beperken in je voeding, want dit kan een risico vormen voor hart- en vaatziekten. Er zijn wel kokosdrankjes die minder vetten bevatten, maar dat is weer een kwestie van goed inlezen en etiketten lezen!