Met deze tips wordt productief thuiswerken veel makkelijker

Life Hacks door Michelle

In de situatie waar we ons nu verkeren is voor veel mensen thuiswerken een gewoonte geworden. Maar dat is niet altijd makkelijk, je fijne huis gebruiken als je nieuwe werkplek is wellicht even wennen. Wij geven je een aantal tips waarmee thuiswerken wat makkelijker wordt.

Een goede thuis-werkplek

De plek waar je gaat zitten en je werk gaat doen is ontzettend belangrijk. Misschien heb je wel huisgenoten die ook hele dag thuis zitten, en dan kan het concentreren tijdens je werk lastig worden. Een eigen kantoor hebben is het allerfijnst maar de meeste mensen hebben dat niet zomaar thuis. Een minikantoor in je huis inrichten is misschien wel mogelijk. Misschien heb je in de slaapkamer of woonkamer wel een plekje over voor een tafeltje waar je fijn aan kunt werken, hier kan jij je wellicht beter afzonderen van andere mensen en je beter consenteren.

Als je thuis werkt is het ook heel verleidelijk om je werk vanuit je bed of bank te doen, toch kan je dit beter niet doen als je productief aan het werk wilt gaan. Een actievere houding zoals aan de eettafel werkt vaak beter. Vind je een thuis een werkplek vinden lastig? Dan kan het goed zijn om verschillende plekken uit te proberen. Probeer bijvoorbeeld voor een weekje dagelijks een andere werkplek, hierdoor kom je erachter wat voor jou wel en niet werkt. Let hierbij ook op dat jij je werkplek netjes houdt, als je werkplek netjes is houd je ook makkelijker rust in je hoofd en word je minder snel afgeleid.

Tips voor thuiswerken

Productief thuis werken

Productief werken vanuit huis is zeker niet altijd makkelijk. Zeker als je niet alleen woont of moeite hebt met je te consenteren. Probeer daarom verschillende dingen uit op het gebied van thuis werken, hierdoor kom je erachter wat voor jou het beste werkt en op welke manier jij je het beste kunt concentreren. Ben je niet alleen thuis en word je snel afgeleid? Trek dan als het mogelijk is de deur achter je dicht, hierdoor heb je minder last van geluiden om je heen. Ook kan een muziekje helpen bij het werken, of puur alleen een koptelefoon. Die zorgt ervoor dat je minder hoort van wat er om je heen gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat planten op je werkplek je wel 15 procent productiever maken, je zou je beter kunnen consenteren en je zou er blijer van worden, zeker het proberen waar dus.

Planning maken

Op je werk heb je te maken met een vast ritme en een vaste planning, je moet je houden aan bepaalde tijden en taken. Als je vanuit huis je werk moet doen hoef jij je niet zo streng aan die regels te houden. Toch is het vaak goed om je alsnog te houden aan een vaste routine. Jezelf belonen met een uurtje langer slapen is geen probleem, maar het beste is om je te houden aan vaste tijden wanneer je bijvoorbeeld gaat slapen en wanneer je gaat beginnen aan je werk. Een planning maken met je taken kan ook goed helpen. Duidelijk opschrijven welke taken je welke dag moet doen kan je helpen met productief werken en inschatten hoeveel tijd je nodig hebt per taak.

Tips voor thuiswerken

Neem pauzes

Als je thuiswerk is het verleidelijk om aan een stuk door te werken, om je werk bijvoorbeeld sneller af te krijgen. Toch zijn pauzes nemen ontzettend belangrijk op een werkdag. En denk hierbij niet alleen aan een lunchpauze, geef jezelf bijvoorbeeld even de tijd om een frisse neus te halen. Dagelijks een half uurtje wandelen zorgt ervoor dat jij je even kunt ontspannen en daarna weer vol nieuwe energie aan het werk kan. Doordat je thuis werkt kom je waarschijnlijk veel minder buiten, daarom is het gezond om jezelf dagelijks even uit te laten.

Favoriete items van Welke: