Dit kun je doen om je littekens te verminderen

Beauty & Mode door Maj

Littekens kunnen heel snel ontstaan, zelfs van kleine wondjes is het mogelijk om een litteken te krijgen. Het is soms wel lastiger om een litteken goed te behandelen, doordat de huid beschadigd is. Toch bestaan er een aantal trucjes om je littekens te verminderen en wij delen de beste tips!

1. Laat het litteken met rust

Een litteken kan aan het begin wat harder aanvoelen en er nog wat paars uitzien. Probeer niet aan het litteken te zitten en vooral niet te krabben! Het litteken kan soms jeuken, maar dit is juist een goed teken van herstel. Wanneer je de huid telkens open krabt, krijgt deze geen kans om te herstellen. Je kunt wel een jaar of zelfs twee jaar verder zijn, voordat het litteken volledig is hersteld. Natuurlijk kan het dan alsnog zichtbaar zijn, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen om de zichtbaarheid te verminderen.

2. Vermijd UV-straling

Een hele belangrijke: vermijd UV-straling wanneer je litteken nog kwetsbaar is. Je huid is veel zwakker op deze plek, waardoor die snel kan verbranden. Hiermee beschadig je het litteken, bescherm deze dus goed met een SPF en vergeet niet om het plekje vaker in te smeren.

3. Het litteken masseren

Je mag dan wel niet te veel aan het litteken komen, maar een massage zorgt voor een goede bloedsomloop en nieuwe aanmaak van collageen. Doe dit ongeveer twee keer per dag door rondraaiende bewegingen te maken met je duim en wijsvinger. Let wel op dat je pas met masseren begint, wanneer het litteken niet meer te kwetsbaar is en er geen korstjes meer zijn.

4. Antioxidanten

Antioxidanten verzorgen de huid van binnenuit, hierdoor herstellen de littekens sneller. Haal antioxidanten uit je voeding of slik bijvoorbeeld speciale supplementen. Voeding waar veel antioxidanten inzitten zijn onder andere: bosbessen, spinazie, noten en boerenkool. Yum!

5. Littekenpleister

Littekenpleisters zijn ook een hele goede optie om je litteken sneller te laten genezen. Ze zorgen ervoor dat de vochtbalans wordt hersteld. Gebruik wel pas een littekenpleister, wanneer de wond dicht en stevig genoeg is. Je plakt de (meestal siliconen) pleister op het litteken en laat deze 12 uur zitten. Doe dit elke dag en herhaal voor het aantal voorgeschreven weken. Verder bestaan er ook littekenvervagers, dit zijn pleisters die voor een goede doorbloeding zorgen. Het litteken vervaagd hierdoor en wordt dus minder zichtbaar op den duur.

6. Littekencrème

Een littekencrème kan ook nooit kwaad. Begin met smeren vanaf dat de wond stevig genoeg is. Doe dit volgens de aanwijzingen op de verpakking van de crème.

Heb je echt moeite met je litteken en heb je bovenstaande tips als geprobeerd? Kijk dan eens naar een behandeling met de SkinPen. Dit is een medische behandeling, die ook wel microneedling wordt genoemd. De huid wordt dan in de diepte vernieuwd, waardoor er nieuwe collageen en elastine wordt aangemaakt.