Tweedehands kleding wassen doe je zo

Beauty & Mode door Zora

Ben je wezen thriften en heb je een aantal mooie tweedehandse kledingstukken kunnen scoren? Dan is het belangrijk dat jij deze items goed wast voordat jij ze draagt om allergische reacties en andere verrassingen te voorkomen. Wij leggen aan je uit hoe jij dat het beste kan doen!

1. Lees het waslabel

Lees het waslabel voordat jij een kledingstuk aanschaft. Op het wasetiket staat van welk materiaal het item is gemaakt en hoe je het kan wassen. Is het waslabel niet aanwezig? Vraag dan aan iemand die verstand heeft van kleding, hoe jij het kledingstuk kan wassen.

2. Wassen of naar de stomerij brengen

Op het waslabel staat ook of het gewassen kan worden in de wasmachine of dat het naar de stomerij gebracht moet worden. Als het laatste het geval is, is het kledingstuk het misschien niet waard. Sommige van deze items kunnen ook met de hand gewassen worden. Gestructureerde kledingstukken zoals een jas of een blazer kunnen niet thuis worden gewassen en moeten naar de stomerij gebracht worden.

Als het item naar de stomerij moet en het vlekken heeft, wijs ze dan aan aan de stomer en laat hem of haar weten dat je niet weet wat het heeft veroorzaakt. De meeste stomers kunnen snel beoordelen of ze de vlek wel of niet kunnen verwijderen.

3. Neem voorzorgsmaatregelen

Jouw tweedehands kledingstuk kun je het beste voor de eerste keer met de hand wassen als je er niet zeker van bent dat het item eerder gewassen is. Als het etiket op het item aangeeft dat je het de eerste keer apart moet wassen, kan je meestal verwachten dat de kleur gaat afgeven. Als je het met de hand reinigt, dan kun je een deel van het overtollige kleurstof verwijderen. Het kan zijn dat je hiervoor meerdere wasbeurten nodig hebt.

4. Vlekken verwijderen en kleding lichter maken

Als het kledingstuk vlekken heeft, behandel deze dan zo snel mogelijk. Gebruik een vlekkenverwijderaar met een enzymformule en wrijf het op de vlek met je vingers of met een zachte borstel. Laat het minstens tien minuten intrekken voordat je de rest van het kledingstuk wast.

Om kleding witter en lichter te maken, kun je zuurstof bleekmiddel mengen met koud water en het kledingstuk minsten vier uur laten weken. Was het item daarna zoals gewoonlijk.

5. Sterke geuren verwijderen

Om sterke geuren te verwijderen uit kleding voordat je het wast, kun je het een nacht laten weken in een emmer met lauw water en een kopje baking soda. Was het vervolgens met een kopje gedistileerde witte azijn. Laat het kledingstuk aan de lucht drogen op een luchtige plek.