Zo maak je zelf de lekkerste sushi

Food door Michelle

Sushi is onwijs leuk om te maken en wat is er nou lekkerder dan zelfgemaakt vers eten? Wij hebben een aantal verschillende soorten sushi uitgekozen om eens uit te proberen. Heb jij zin in sushi en wil je het eens zelf proberen te maken? Wij zijn er voor jullie!

Het bereiden van de sushirijst

Allereerst is het belangrijk dat je bij het maken van sushi de juiste rijst gebruikt. Rijst is namelijk één van de belangrijkste ingrediënten. Deze kan je tegenwoordig vaak in de supermarkt kopen, maar nog lekker is het om deze zelf te maken.

Ingrediënten voor de sushirijst:

  • 1 liter water
  • 5 eetl Rijstazijn
  • 500 gr sushirijst
  • 1 eetl witte wijnazijn
  • Snufje zout
  • Snufje suiker

Benodigdheden:

  • Hangiri, Grote houten schaal om rijst in af te koelen
  • Kookpan voor de rijst
  • Vergiet

Let erop dat je op tijd begint met het bereiden, de rijst moet namelijk helemaal afkoelen. Hij wordt het lekkerst als je hem op de natuurlijke manier laat afkoelen.

Pakt het vergiet en was de rijst met water. Doe dit net zo lang tot het water helder is wat van de rijst afkomt. Laat het daarna goed uitlekken. Maak ondertussen van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel en warm dit kort op in de magnetron. Roer net zo lang tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Doe de rijst nu in een pan en giet er water eroverheen. Breng dit zacht aan de kook voor ongeveer 15 minuten, het liefst met een deksel erop. Houdt de rijst goed in de gasten en proef af en toe of de rijst al goed is. Zodra de rijst klaar is zet je het vuur uit en laat je het nog 10 minuten nastomen met de deksel op de pan. De rijst hoort kleverig en klonterig te zijn. Pak de houten schaal en doe hier de rijst in. Meng het goed zonder de rijst kapot te roeren. Laat de rijst nu afkoelen en bedek het met een theedoek tot je veder gaat met de sushi maken.

Hoe maak ik zelf sushi?

Ingrediënten voor de sushi:

  • 200 gr verse rauwe tonijn
  • 200 gr verse rauwe zalm
  • 100 gr surimi sticks
  • Garnalen, gebakken of gekookt
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 1 pak nori vellen a 10 stuks (zeewiervellen)
  • Japanse pickle (Takuan)
  • Geroosterde sesamzaadjes

Benodigdheden:

  • Bamboe-matje
  • Japanse stokjes (of gewoon lekker met vork/ handen 😉)

Voorbereiding:

  • Avocado mango: snijd door het midden en draai om de pit heen. Haal de schil van de twee helften af. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm.
  • Komkommer: Schil de komkommer naar voorkeur wel of niet. Snijd hem in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd ook de komkommer in plakken van 1 cm.
  • Japanse pickle: Snijd deze in repen van max 1 cm.
  • Tonijn: Snijd de tonijn in iets langere en dikkere plakken van ongeveer 4 cm lang en 1,5 cm breed, als je de tonijn gebruikt voor de nigiri variant. Voor de normale sushirollen snijd je de tonijn in blokken van 1 cm dik.
  • Zalm: Voor de zalm geldt hetzelfde als bij de tonijn.
  • Surimi sticks: Voor de surimi sticks geldt ook hetzelfde als bij de tonijn.

Maki sushi

Leg de bamboe mat klaar voor gebruik. Leg hier het nori vel op met de gladde kant naar onder. Zorg dat je het vel goed met de sushirijst bedekt. Laat aan de boven en onderkant van het nori vel 1 cm vrij. Deze heb je nodig om de rol dicht te maken. Kies een vis of ander ingrediënt naar keuze. Leg deze vooraan op de plak rijst in een horizontale rij. Begin nu voorzichtig met het oprollen. Snijdt daarna met een scherp mes de rollen in plakken.

Lekkere combinatie zijn:

  • Tonijn en komkommer
  • Zalm en avocado
  • Ei, komkommer, avocado, japanse pickle

Uramaki sushi

Begin met het bedekken van het nori vel met rijst. Stooi deze helemaal vol met gebrande sesamzaadjes. Leg er een stuk huishoudfolie op en draai alles om zodat de folie en de rijst op het bamboematje komen te liggen. Leg ingrediënten naar keuze op het nori vel en rol de sushirol op zoals bij de maxi sushi.

Nigiri sushi

Pak een schaaltje met water voor je handen, want het is natuurlijk plakrijst. Zet een bord klaar waar je de nigiri op kan leggen. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst. Rol deze in je handpalmen totdat je er een rechthoek in kunt vormen. Dit kun je doen door je handpalmen ligt tegen elkaar te drukken. Leg de rijst op het bord. Hier kun je nu stukken tonijn, zalm of ei op leggen. Wikkel de nigiri vervolgens vast met wat zeewier.

Temaki sushi

Dit is een sushi rol in de vorm van een hoorntje, deze is gevuld met sushirijst en ingrediënten naar keuze. In de Temaki sushi passen meer ingrediënten, waardoor je de lekkerste combinaties kan maken.

Ingredienten voor de temaki sushi:

  • 3 norivellen
  • 2 eetlepel sushi azijn
  • 1 lente-ui
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 150 gr sushi rijst
  • 50 gr gerookte zalmblokjes
  • ½ avocado
  • ½ gele paprika

Bereiden van de temaki sushi:

Maak de suhsi zoals hierboven uitgelegd. Snijdt daarna de paprika en avocado in reepjes. Marineer de zalmblokjes in olie en sojasaus voor extra smaak. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Nu alle ingrediënten klaar staan kunnen we beginnen met het bereiden van het hoorntje.

Neem de helft van een nori vel en beleg deze met sushirijst. laat in de linker bovenhelft een hoekje vrij zonder rijst. Pak de paprika, avocado en zalmblokjes en leg deze schuin in het midden. Rol nu de temaki dicht, zodat er een punt ontstaat. De bovenkant blijft open, leg daar nog wat lente-uitjes op.

Natuurlijk mag je bij sushi de sojasaus, wasabi en gember niet vergeten. Zet deze in kleine bakjes op tafel. En nu kan je heerlijk genieten van je zelfgemaakte sushi!