Fish & Chips: zo maak je dit lekkere recept te verantwoorden

Food door Michelle

Fish en chips zijn natuurlijk ongekend populair in Engeland, maar ook hier worden ze weleens gegeten. In dit artikel geven wij je het recept voor een gezondere, lichtere en moderne versie van deze klassieker, smullennn!

Benodigdheden fish and chips:

  • 800 gram aardappelen, zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn
  • 300 gram doperwten, bevroren
  • 650 gram schelvis zonder vel in 4 stukken, even groot
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram maïzena
  • 1 eiwit
  • 1 citroen, in partjes
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 125 ml ijskoud bruisend water
  • 600 ml zonnebloemolie om te frituren
  • Hiermee kan je voor 4 personen koken ;)

Hoe maak je de fish & chips?

  1. Was de aardappelen en snijd deze in plakjes van 1,5 cm dik in de lengte. Vervolgens snijd je deze plakken over de breedte in plakjes van 1,5 cm dik. Dit is het begin van lekkere verse boerenfriet. Doe de plakken in een grote pan en giet hier voldoende water bij.
  2. Breng de plakken aan de kook, zet vervolgens het vuur lager en laat ze 4 minuten zachtjes sudderen. Giet ze af, leg de plakken op een schone theedoek om ze af te drogenen te koelen 
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet hier een grote ondiepe braadslee in met 1 eetlepel olijfolie. Laat de braadslee 10 minuten in de oven staan.
  4. Doe de friet in een kom en doe hier de overige olie bij, schud de friet goed door elkaar zodat de olie goed vermengd is en giet ze vervolgens in de hele braadslee. Zet ze in de oven voor 10 minuten en draai ze daarna om. Laat ze weer 5 minuten bakken en draai dan nogmaals. Bak nu nog 5 tot 8 minuten tot ze knapperig zijn en giet ze vervolgens af op keukenpapier.
  5. Terwijl de friet in de oven ligt, kook je de erwten in 4 minuten in kokend water. Giet ze vervolgens af, doe het in een pan en plet de erwten met de achterkant van een vork. Doe er olie, citroensap en peper door, dek het af en zet het opzij.
  6. Ook de vis bereid je terwijl de friet in de oven ligt. Dep de vis droog met keukenpapier. Leg een beetje bloem op een bord en gebruik dit om elke filet te bedekken. Doe de olie in een zware wok of pan en verwarm deze tot 200 graden. Dit kan natuurlijk ook in een schone frituurpan.
  7. Meng 50 gram bloem samen met de maïzena, zout en peper. Klop in een kom de eiwit licht op dat het schuimig is, maar niet te stijf. Giet het ijskoude water bij de bloemmix, terwijl je aan het kloppen bent. Zorg ervoor dat het beslag niet helemaal glad wordt.
  8. Voeg vervolgens het eiwit toe en klop het licht op om te mengen. Bewaar zoveel mogelijk bubbels zodat het beslag licht blijft.
  9. Doop de vis in het beslag, laat hem even uitlekken en bak hem vervolgens in de olie voor 5-6 minuten. Draai de vis halverwege om zodat hij mooi egaal bruin wordt. Laat hem na het bakken uitlekken op keukenpapier. 

Favoriete items van Welke: