Oranje boven! Maak zelf een oranje tompouce

Food door Maj

Oranje boven! Aankomend weekend is het alweer Koningsdag en dat betekent: zelf tompoucen maken. En niet zomaar tompoucen, maar oranje tompoucen. Wij delen ons favoriete recept om de lekkerste oranje tompoucen te maken. Hier ga jij zeker van genieten, terwijl jij je klaarmaakt voor een spectaculaire Kingsday!

Dit heb je nodig voor 7 oranje tompoucen

Ingrediënten voor de room en tompouce

 • 7 plakjes bladerdeeg
 • 450 milliliter melk
 • 100 gram kristalsuiker
 • 5 eidooiers
 • 70 gram bloem
 • 1,5 vanillestokje
 • 240 milliliter slagroom

Ingrediënten voor het glazuur

 • 140 gram poedersuiker
 • 3 eetlepels sinaasappelsap
 • Oranje kleurstof

Zo maak je zelf de allerlekkerste oranje tompoucen

 1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.
 2. Bekleed de bakplaat met een bakpapiertje. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en leg deze op de bakplaat. Pak er een vork of stevige satéprikker bij en prik gaatjes in het bladerdeeg.
 3. Leg iets zwaars op de plakjes bladerdeeg wat ovenbestendig is, zoals een bakplaat. Zo blijven de plakjes op een mooie hoogte. Vervolgens bak je ze voor 11 minuten in de oven. 
 4. Nu is het tijd om aan de room te beginnen. Begin met het kloppen van de eidooiers, bloem en een klein beetje melk. 
 5. Meng de overige melk, kristalsuiker en de merg van het vanillestokje door elkaar en verwarm dit in een pannetje.
 6. Wanneer het mengsel gaat koken, haal je het van het vuur af en giet je dit bij het eidooier mengsel uit stap 4. Let wel op dat je ondertussen het geheel goed blijft roeren en kloppen. 
 7. Nu alles mooie gemengd is, giet je het mengsel terug in het pannetje. Laat dit ongeveer vier minuten koken. Wederom belangrijk om te blijven roeren. Wanneer de room mooi dik is geworden, giet je het over in een kom. Bedek deze met folie en laat het goed afkoelen. Wanneer de room is afgekoeld, bewaar je deze nog voor driekwartier in de koelkast. 
 8. Klop ondertussen de slagroom op. Is de room goed afgekoeld en mooi stevig geworden? Meng dan de slagroom door de room met een spatel. 
 9. Vervolgens doe je de room in een spuitzak en laat je deze stijver worden in de koelkast.
 10. Om het glazuur te maken (natuurlijk in de kleur oranje) meng je de sinaasappelsap samen met de poedersuiker en een druppeltje oranje kleurstof. Mix dit met een lepeltje door elkaar. Om de gewenste dikte te bereiken, is het altijd mogelijk om extra poedersuiker toevoegen. 
 11. Pak de afgebakken plakjes bladerdeeg erbij en breng de glazuur aan op de bovenkant van de bladerdeeg. 
 12. Als laatste stap pak je de spuitzak erbij en verdeel je de gele room over de plakjes bladerdeeg waar geen glazuur opzit. Top de tompouce af met het bladerdeegplakje met glazuur. Laat Koningsdag maar beginnen, want je heerlijke oranje tompoucen zijn klaar! 
 13. Tip: bewaar de tompoucen altijd koud in de koelkast.