Welke etenswaren zorgen ervoor dat je lang vol zit?

Food door Esra

Je hebt nét je maaltijd op en bijna direct heb je wéér trek. Heel irritant! Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je langer vol zit. Bepaalde voedingsstoffen geven jou namelijk een erg verzadigd gevoel. Benieuwd welke we bedoelen? Lees dan snel verder.

Vezels

We beginnen het rijtje met vezels. Bepaalde type vezels zorgen voor een vol gevoel na een maaltijd. Voorbeelden van vezelrijke etenswaren zijn muesli, volkorenbrood, havermout, peulvruchten, groenten, fruit, noten, zaden en studentenhaver. Wil jij dus gezond eten én tegelijkertijd met een vol gevoel komen te zitten, dan zijn deze producten ideaal voor jou.

Gezonde vetten

Als jij bezig bent met afvallen klinken vetten niet heel aantrekkelijk. Toch zijn gezonde (!) vetten erg gezond en dat niet alleen: ze zorgen ook nog eens voor een vol gevoel. Het zorgt namelijk voor een langzamere vertering en daardoor wordt je maag ook langzamer geleegd. Noten, vette vis, avocado en pindakaas bevatten bijvoorbeeld veel gezonde vetten.

Eiwitten

Doordat het jouw lichaam relatief meer tijd kost om eiwitten te verteren, zijn eiwitrijke etenswaren een slimme optie voor een voller gevoel. Etenswaren met veel eiwitten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, kip, kwark en noten.

Goed kauwen

Het klinkt misschien onlogisch, maar door goed op je eten te kauwen krijg je minder snel een hongergevoel. Door goed en lang te kauwen gaat het speeksel zich vermengen met het eten, waardoor je spijsvertering alvast op gang komt. Daarbij zorgt het kauwen ervoor dat er gemakkelijker voedingsstoffen uit het eten wordt gehaald. Het gevolg: je lichaam raakt goed gevoegd en er ontstaat minder snel een ‘nieuw’ hongergevoel. Tevens bevorderd goed kauwen het gevoel van verzadiging doordat het eten langer in contact blijft met je smaakpapillen.

Pure chocolade

Ben jij nou groot liefhebber van chocolade? Dan hebben we goed nieuws, want ook chocolade geeft mogelijk een vol gevoel. We hebben het dan wel over pure chocolade die voor minstens 70% uit cacaobestanddelen bestaat. Deze is optimaal gezond én verzadigd. Naast de vetten die het bevat, is het vooral de bittere smaak dat zorgt voor het verzadigde gevoel.

Lees ook: Deze gezonde voedingsmiddelen geven jouw een energieboost

Water

Hoewel het niet onder etenswaren valt, is water wel een slimme manier om de hongerprikkel te stillen. De honger- en dorstprikkels lijken namelijk op elkaar. Op deze manier is die, vaak lekkere, trek ‘op te lossen’ door een glas water te drinken. Daarnaast heeft jouw lichaam gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Water drinken is dus sowieso essentieel.