Waarom is vitamine D zo belangrijk voor je?

Lifestyle door Britt

‘We moeten naar de zon. Ik heb behoefte aan vitamine D!’ Het is in de lente en zomer makkelijker om vitamine D binnen te krijgen doordat je lekker in de zon zit op het terras of in de tuin, maar het is niet de enige optie. Wij hebben vitamine D het hele jaar door nodig en is erg belangrijk voor je gezondheid. Hoe krijg jij genoeg vitamine D binnen, terwijl je niet op het terras in de zon kan zitten en hoe belangrijk is deze vitamine voor jouw gezondheid? Je leest het hier.

Lees meer: Deze 7 tips zorgen voor meer energie als je moe bent

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zorgen voor een goede opbouw van je botten en gebit. Vitamine D is belangrijk voor: sterke botten, spieren, tanden, je afweer, de werking van uw nieren en de bijschildklier.

Vitamine D tekort

Je hebt door verschillende redenen vitamine D tekort. Het ligt er bijvoorbeeld aan dat je een getinte of donkere huid hebt. Deze huid maakt minder vitamine D aan. De huid van mensen met een oudere leeftijd heeft helaas hetzelfde probleem. Het ligt ook aan het feit dat het winter is en de zon daarom minder fel is of omdat je niet elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur buiten bent. Eet je ook genoeg voedsel dat vitamine D bevat? Anders is dit misschien ook een oorzaak. Een vitamine D tekort is allesbehalve fijn en je houdt er soms flinke gevolgen van over. Het heeft vooral veel invloed op je botten. Een kind met te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten, maar het heeft ook invloed op de groei van het kind. Dit heeft grote gevolgen voor de rest van je leven. Van volwassenen worden de botten zachter; hierdoor breek je sneller je botten. Vitamine D tekort zorgt soms ook voor botontkalking. Je afweer is ook minder sterk, waardoor je meer kans krijgt op virussen en bacteriën. Hoe krijg je genoeg vitamine D binnen?

Zonlicht

Veel mensen denken dat wij alleen vitamine D binnenkrijgen door de zon. Dit is absoluut niet waar. Deze vitamine zit ook in voedsel, ook als het bewolkt is krijg je genoeg vitamine D binnen. Probeer elke dag 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Je huid maakt dan vitamine D voor je aan.

Voedsel

In veel voedsel dat jij waarschijnlijk elke week wel een keer eet zit vitamine D. Het zit namelijk in:

  • Vette vis (zoals zalm of makreel)
  • Levertraan (visolie)
  • Rundvlees
  • Kaas
  • Eieren
  • Margarine en halvarine
  • Sommige oliën of vetten voor bakken en braden
  • Flesvoeding voor baby’s

Vitaminepil 

Eet je de bovenstaande producten niet (genoeg), zit je elke dag binnen door je kantoorbaan en is er uit je bloed gekomen dat je een te kort hebt aan vitamine D? Kies er dan voor om supplementen met vitamine D te nemen. Vraag wel altijd advies van je huisarts voor je hiermee begint.