Deze 7 tips zorgen voor meer energie als je moe bent

Lifestyle door Maj

Er zijn verschillende redenen waardoor je jezelf slap en futloos kan voelen. Het kan natuurlijk zijn dat je na een drukke dag of slechte nachtrust helemaal gesloopt bent. Toch is het erg vervelend als dit structureel aanhoudt en je langere tijd minder energie hebt. Waar komt dit gevoel vandaan en hoe krijg je meer energie om de dag door te komen? Wij geven je 7 tips die zorgen voor meer energie als je moe bent.

1. Begin de dag actiever

Begin de dag actiever door jezelf in de ochtend een routine aan te leren. Niet snoozen is bijvoorbeeld belangrijk, omdat dit je REM-slaap kan verstoren waardoor je met minder energie aan de dag begint. Verder kan je de dag starten met een koude douche en zonder telefoon voor een zen gevoel. Als je echt aan de slag wilt met een goede nachtrust kan je met de gordijnen open slapen of kiezen voor een Wake-up light. Op deze manier krijg je een duidelijk dag- en nachtritme wat goed is voor je slaap.

2. Meer bewegen

Te weinig beweging is een grote oorzaak van vermoeidheid. Regelmatig sporten zorgt voor meer zuurstof door het lichaam en vermindert stresshormonen. Je hoeft niet alleen te denken aan fitnessen in de sportschool, want veel wandelen of thuis sporten doet ook al wonderen. Verder kan pilates of yoga helpen om je tot rust te laten komen en beter te laten slapen.

3. Verminder cafeïne en suiker

Een echte boosdoener: cafeïne en suiker. Koffie of energy drankjes kunnen je tijdelijk meer energie geven, maar op den duur is het niet bevorderlijk voor je slaapritme. Probeer eens een tijdje of het beter gaat zonder cafeïne en suiker, dit kan van grote invloed zijn op je energielevel.

4. Doe een dutje voor meer energie

Dutjes van maximaal een halfuur helpen je om het einde van de dag actief en alert te halen. Powernaps zijn een goede oplossing om jezelf weer even helemaal op te laden. Houd ze wel kort, anders beland je in een diepe slaap en word je verward en moe wakker.

5. Gezond eten en voldoende water drinken

Ongezonde voeding geeft je weinig energie. Om meer energie te krijgen, is het goed om veel groente en fruit binnen te krijgen. Eet bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes of maak een lekkere groene smoothie. Verder goed om voldoende water te drinken, want te weinig hydratatie kan een vermoeid gevoel geven. Kies dus als je moe bent niet voor cola of energy drink, maar voor een glas water.

6. Zorg voor voldoende zonlicht

Een tekort aan Vitamine D kan vermoeidheid veroorzaken, zorg daarom voor voldoende zonlicht. Als dit niet lukt is het een goede oplossing om supplementen te nemen, zodat je geen tekort hebt aan Vitamine D. Laat dat zonnetje maar komen!

7. Zorg voor een schoon en opgeruimd huis

Klinkt als een saai klusje, maar werkt wel heel goed voor je energielevel. Een schoon en opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd, wat weer stress vermindert en zorgt voor een betere nachtrust. Dat geeft je ook weer een nieuwe lading energie, dus pak die stofzuiger en dweil er maar bij!