Je pensioen regelen: hoe doe je dat?

Lifestyle door Djamila

Wanneer je met pensioen gaat, krijg je automatisch een basispensioen vanuit de overheid volgens de AOW, ofwel de Algemene Ouderdomswet. De hoogte van dit pensioen hangt af van je woonsituatie en hoe lang je in Nederland hebt gewoond en gewerkt. Daarbij bouw je pensioendienst op wanneer je in dienst bent bij een werkgever. Dit betekent dus wel dat wanneer je zzp’er bent, je geen extra pensioen opbouwt en dat je dit dus zelf moet regelen, als je niet alleen van de AOW wilt leven. Maar hoe werkt dit nu precies? In dit artikel lees je alles over het regelen van je pensioen.

Zo werkt een pensioenverzekering

Zoals net genoemd is, krijg je via je werkgever een extra bedrag bovenop je AOW. Dat werkt als volgt: jouw werkgever brengt het pensioen onder bij een verzekeraar, zoals Allianz Direct, bij een pensioenfonds of bij een premiepensioeninstelling. Wanneer het ondergebracht wordt bij een verzekeraar, spreek je van een pensioenverzekering. Als er geen pensioenregeling geregeld is, of als die onvoldoende opbrengt, kun je zelf extra pensioen sparen door middel van pensioensparen, pensioenbeleggen, of door je hypotheek af te lossen.

Wat is pensioensparen?

Pensioensparen is een van de opties om een hoger bedrag te krijgen tijdens je pensioen. Je opent hierbij een speciale spaarrekening, waar je tussentijds niet zelf geld van kunt opnemen. Je kunt periodiek geld storten op de rekening. Zo kun je maandelijks een bepaald percentage van je loon overmaken op de rekening. Zodra je met pensioen gaat wordt het gespaarde bedrag uitgekeerd als inkomen. Een voordeel van pensioensparen is dat je fiscaal voordeel kunt hebben: het bedrag dat je overmaakt op je pensioenrekening, is namelijk aftrekbaar. Je krijgt dus een deel van je geld terug wanneer je belastingaangifte doet.

Wat is pensioenbeleggen?

Een nadeel aan pensioensparen is dat er maar weinig rente op zit: je spaart dus bijna het hele bedrag zelf. Wanneer je een hoger rendement wilt, kun je beter kiezen voor pensioenbeleggen. Bij deze vorm van pensioen opbouwen leg je gedurende een langere tijd geld in. Door middel van een geblokkeerde beleggingsrekening kan een beleggingsfonds jouw geld beleggen in bepaalde aandelen. Het rendement kan hierdoor een stuk hoger uitvallen dan dat van pensioensparen. Daarbij mag je de inleg aftrekken van je inkomen in box 1, waardoor je er ook een fiscaal voordeel mee hebt. Er hangen echter wel risico’s aan pensioenbeleggen. Zoals algemeen bekend is, gaat beleggen niet zonder risico’s. Zo kan de waarde van je belegging behoorlijk veranderen. Zo kan het voorkomen dat ze ineens een stuk meer waard worden, waar je een enorm voordeel mee kunt krijgen. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de waarde flink daalt, waardoor je een deel van je inleg, of zelfs je hele inleg kunt verliezen. Het is dus verstandig om je goed te laten informeren en te bepalen of pensioenbeleggen wat voor jou is.