Tips om niet op te geven tijdens het afvallen

Lifestyle door Esra

Het proces van afvallen is zéker niet makkelijk. Het vergt veel discipline en motivatie. Vooral met al het lekkere (maar erg ongezonde) eten om ons heen, is de verleiding groot om meer te eten dan je eigenlijk ‘mag’ om in een calorieën tekort te blijven. Ben jij bezig met afvallen? Wij delen zes tips die jou gaan helpen om niet op te geven.

*Disclaimer: wij sporen niemand aan om af te vallen als dat niet nodig is. Iedereen is mooi zoals die is. Praat altijd met een expert of het verstandig is voor jou om af te vallen en hoe je dat om een gezonde manier doet. 

Je ziet de resultaten niet direct

Wanneer je op een gezonde manier bezig bent met afvallen, is het normaal dat je niet direct resultaten ziet. Dit kost tijd. Om af te vallen, eet je minder calorieën dan je verbruikt. Dit noem je ook wel een calorieën tekort. Blijf jij wekenlang (bijna) elke dag in een calorieën tekort, dan merk jij pas het verschil. Hoelang dit precies duurt, hangt af van meerdere aspecten. Weet dus dat het mogelijk even duurt voordat je resultaten ziet. Eet daarom ook zeker niet té weinig calorieën, dat is slecht voor je lichaam.

Kijk verder in de toekomst

Wetende dat het dus langer duurt voordat je zichtbare resultaten ziet, is het slim om doelen te stellen voor een langere periode. Wees niet te streng naar jezelf en geef jezelf de tijd. Wanneer jij doelen stelt die waarschijnlijk niet haalbaar zijn, is de kans groot dat je té weinig gaat eten om het doel toch te halen. Dat is niet de juiste manier om af te vallen. Ook is er een kans dat jij door die constante tegenslagen sneller opgeeft. Wanneer jij op een gegeven moment zo vaak je doel niet haalt, twijfel je aan de haalbaarheid ervan. Maar dat doel is zeker wel haalbaar, het heeft alleen iets langer de tijd nodig. Dus gun jezelf dat.

Snacken mag!

Verbied jezelf niet om ongezonde snacks te eten. Ook mét deze snacks is het mogelijk om af te vallen, zolang je maar in je calorieëntekort blijft. Wees wederom niet te streng naar jezelf, soms mag je jezelf best wel eens verwennen met een stukje chocolade. Pas wel op voor de zogenaamde cheatdays: dagen waarop je minder of helemaal niet op het aantal calorieën let. Hoewel je jezelf echt wel eens mag verwennen, pas op dat je deze dagen niet té veel over je calorieën tekort heen gaat. Dan eet jij de calorieën die je de andere dagen links van je hebt laten liggen, in die dagen als extra. Hierdoor kom jij (als je het per week bekijkt), niet in een calorieën tekort en val je niet af.

Kies een leuke manier om te bewegen

Om af te vallen is het goed om regelmatig te bewegen en dus calorieën te verbranden. Of je nou naar de sportschool gaat of een stukje gaat wandelen, kom elke dag even in beweging. Kies iets dat jij leuk vindt. Op die manier ga je het ook langer volhouden. Want vind jij bijvoorbeeld hardlopen verschrikkelijk? Dan is de kans groot dat jij na 2 dagen al afhaakt en in plaats van te gaan hardlopen, lekker binnen bij de warme kachel blijft zitten.

Eet genoeg én gezond

Eet zeker niet té weinig. Hoewel je misschien denkt dat het afvallen daardoor makkelijker gaat, is dat niet het geval. Niet alleen is het slecht voor je gezondheid, ook voel je je vermoeid en houd je daardoor constant trek. Het gevolg hiervan is binge eating: eetbuien waarbij je in een korte tijd heel veel eet. De kans is groot dat je dan niet in je calorieën tekort blijft. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet gevarieerd en kies voor producten waar weinig calorieën inzitten maar wél vullend zijn, zoals vezelrijke producten.

Lees ook: 5x gezonde recepten met veel eiwitten

Een ‘terugval’ kan gebeuren

Wees niet te streng naar jezelf als je een keer een ‘terugval’ hebt. Als je, om welke reden dan ook, een keer te veel calorieën hebt gegeten, is dat helemaal niet erg. Zorg dat je daarna de draad weer op pakt en niet blijft hangen in het negatieve.