Zo bouw je een goede conditie op

Lifestyle door Maj

Wil je jouw uithoudingsvermogen verbeteren en een goede conditie opbouwen? Dan kunnen deze tips je goed op weg helpen om fitter te worden! Zo weet je precies hoe je efficiënt te werk kan gaan en het snelste resultaten boekt. Let's go!

1. Stap voor stap

Pak alles stap voor stap aan en heb niet meteen te hoge verwachtingen. Als je meteen all in gaat, overbelast je de spieren en je lichaam. Bouw je conditie rustig op, zo houd je het langer vol en blijft je gemotiveerd. Bepaal ook hoe jij je conditie wilt gaan opbouwen. Wil je bijvoorbeeld gaan hardlopen of juist cardio doen in de sportschool?

2. Consequent sporten

Probeer regelmaat in je trainingen te krijgen. Plan elke training van tevoren in je agenda, zodat je tijd vrijhoudt hiervoor en ook geen excuses hebt om niet te gaan sporten. Kies bijvoorbeeld drie vaste dagen uit in de week waarin je gaat sporten, zo kun je echt consequent te werk gaan.

3. Gezond voedingspatroon

Conditie heeft niet alleen te maken met sporten, maar ook met een gezond voedingspatroon. Zo ben je fitter en heb je meer energie. Probeer dus genoeg water te drinken op een dag en zeker voldoende vitamines binnen te krijgen. Eet gebalanceerd en zorg dat je genoeg brandstof binnen haalt via je voeding. Verder kun je ook eiwitrijker gaan eten om spieren op te bouwen met deze lekkere recepten!

4. Rustdagen nemen

Als je je conditie echt goed wilt gaan opbouwen, moet je zeker een aantal dagen in de week trainen. Plan trainingen om de dag en niet een aantal dagen achter elkaar. Je moet je lichaam wel rust gunnen om bij te komen en te herstellen. Dus ga bijvoorbeeld op maandag, woensdag en een dag in het weekend beginnen met het opbouwen van je conditie.

5. Hoge intensiteit interval training

Hoge intensiteit interval training blijkt in sommige gevallen effectiever te zijn dan duurtraining. Je hebt hierbij telkens korte trainingsmomenten met veel inspanning. Ook zorgt het voor meer spieropbouw en vetverlies. Als je aan duurtraining doet, ren je bijvoorbeeld juist meer in een consistent tempo gedurende een lange periode. Kies een methode die jij fijn vindt en effectief voor jou werkt.

6. Hulpmiddelen voor een goede conditie

Je kunt ook handige hulpmiddelen gebruiken, zoals sport apps met een trainingsschema. Ook heb je apps om je voeding bij te houden, zodat je precies ziet welke voedingsstoffen je binnen krijgt.