Zo lang kan je een geopende fles wijn nou echt bewaren

Food door Maj

Je herkent het vast wel: je opent een flesje wijn en aan het einde van de avond houd je nog een halve fles over. Zonde om weg te gooien! Zet die fles witte nog even in de koeling, want wijn is namelijk best wel even houdbaar. Hoe lang precies? Dat leggen wij je uit in dit artikel, save for later!

Waardoor kan je wijn niet heel lang bewaren?

Een geopende fles wijn komt in aanraking met zuurstof, hierdoor gaat de wijn oxideren. Dat proces maakt de wijn niet veel lekkerder, want hij krijgt hierdoor een azijnachtige geur en zure smaak. Hoe leger de fles wijn is, hoe sneller de wijn gaat oxideren. Zet daarom een geopende fles wijn altijd koud, want dit vertraagt het oxidatie-proces.

Zo lang kan je een geopende fles wijn nou echt bewaren

Maar goed, nu weten we nog niet hoe lang wijn nou echt houdbaar is. Natuurlijk hangt het ook af van het soort wijn. Een geopende fles rode wijn is lekkerder om binnen twee dagen te drinken. Wit en rosé gaan iets langer mee en kunnen rond de vier dagen goed blijven. Denk er wel aan dat droge wijn minder lang goed blijft dan zoete wijn. Een zoete variant kan nog wel een dagje extra meegaan. Last but not least, mousserende wijnen gaan ongeveer één tot twee dagen mee. Deze wordt na opening ook wel echt een stuk minder lekker en sparkling.

Zuurstof 

De kou van de koelkast vertraagt dus het oxidatie-proces, waardoor de wijn langer goed blijft. Toch is het wel belangrijk om de fles wijn te bewaren zonder dat er zuurstof bij de fles komt. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat je wijn sneller zuur wordt. Koop bijvoorbeeld een kurk die je op de fles kan doen of draai de dop weer netjes op de wijn. Er bestaan ook kurken die de wijn helemaal vacuüm afsluiten, deze zijn uiteindelijk het beste!

Ben jij ook zo dol op wijn en kom je graag meer te weten over hoe wijn gemaakt wordt? Dan zijn deze zes prachtige wijnproeverij locaties wat voor jou. De perfecte activiteit in het weekend of in je vakantie. Wijnliefhebbers opgelet, want dit zijn de leukste wijnproeverijen in Nederland! En wil je jouw gekochte flessen wijn daarna een mooi plekje geven? Dan zou ik zeker eens naar deze DIY kijken. Maak zelf een super mooi wijnrek met behulp van deze verschillende stappen.