DIY: zelf een wijnrek maken

Hobby door Maj

Heb je nog een open plek in je keuken en houd je van het drinken van lekkere wijnen? Dan is deze DIY wat voor jou! Maak zelf een super mooi wijnrek met behulp van onderstaande stappen.

Dit heb je nodig

  • Multiplex
  • Rotadrill MDF-schroeven
  • Houtlijm
  • Lat grenen halfrond
  • Tacker
  • Lijmklem
  • Schuurpapier
  • Zaag

1. Bepaal de afmetingen

Bepaal eerst hoe hoog, breed en diep je het wijnrek wilt hebben. Als deze bijvoorbeeld op een bepaalde plek moet staan kun je aan de hand daarvan de afmetingen bepalen. Bedenk ook meteen hoe je de binnenkant van het wijnrek wilt indelen. Zaag alle planken op maat of koop ze precies op maat, zodat ze de perfecte grootte hebben. Zorg er ook voor dat de lat grenen halfrond qua grootte kloppen, deze komen in het wijnrek zodat de flessen op de plek blijven liggen.

2. Basis van het wijnrek in elkaar zetten

De basis van het wijnrek zet je in elkaar als een box die open is aan de voorkant. Doe dit met behulp van houtlijm en schroeven. Je kan er ook voor kiezen alles met houtlijm te doen als je liever geen schroeven ziet aan de buitenkant.

3. Binnenwerk bevestigen en schuren

Nu je de box klaar hebt, kan je het binnenwerk gaan maken waar de wijnflessen straks inkomen. Gebruik wederom houtlijm en schroeven. Je kan zelf kiezen hoe je de indeling van de box wilt maken. Wil je dat alle wijnflessen onder elkaar komen of dat je verschillende schapjes maakt ook voor de glazen? Maak de planken weer op maat en bevestig ze in de box. Loop alles even na met een schuurpapiertje.

4. Halfrondje latjes

Als je wilt dat de flessen mooi op de plek blijven liggen, kun je de halfronde latjes gebruiken. Meet eerst op hoeveel centimeter elk latje moet liggen (even testen met een wijnfles) en dan hoef je ze alleen nog maar te bevestigen met houtlijm op de planken.

Wil je dat de flessen wijn mooi op hun plek blijven liggen? Gebruik dan halfronde latjes voor dit wijnrek. Zaag de halfronde latjes op maat en bevestig ze met houtlijm op de planken. Meet eerst waar je de latjes wilt plaatsen en teken dit af. Om te weten hoeveel ruimte er tussen de latjes moet komen kun je een testje doen met een wijnfles.