7 tips voor een comfortabele nachtrust

Lifestyle door Maj

Een goede nachtrust is erg belangrijk om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Voldoende energie haal je voornamelijk uit een nacht goed slapen en daarom hebben wij 7 tips voor je op een rij gezet om de kwaliteit van een comfortabele nachtrust te verbeteren. Goodnight!

1. Schakel al je elektrische apparaten uit

Het licht van je beeldscherm kan voor te veel prikkels zorgen, waardoor je niet goed meer kan slapen. Je leest en ziet verschillende dingen waardoor je hersenen actief blijven. Probeer eens je schermtijd te verlagen en het laatste uurtje een boek te lezen, te mediteren of een ontspannend spelletje te spelen. 

2. Consequent slaapritme

Een slaapritme met regelmaat doet wonderen. Als je elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen, weet je lichaam dat het tijd is om aan je nachtrust te beginnen. Zorg ervoor dat je ongeveer 8 uur slaap pakt, dus pas je ritme hierop aan.

3. Ruim je slaapkamer op

Een opgeruimde kamer zorgt voor een opgeruimd hoofd. Maak van je slaapkamer een ontspannende plek door deze schoon en rustig te houden. Zo kan je met een gerust hart gaan slapen en wakker worden, zonder allerlei prikkels te krijgen van de rommel.

4. Schrijf van je af

Soms heb je van die avonden dat je veel aan het piekeren bent over van alles en nog wat. Om kalm te worden en overzicht te creëren, kan je alles van je afschrijven. De volgende ochtend kan je dan weer verder kijken hoe je een plan gaat maken. In de avond voel je alle emoties heftiger en daarom is het goed om dit tot de volgende ochtend te laten rusten. 

5. Geen cafeïne voor je nachtrust

Cafeïne is een echt boosdoener. Laat je koffie in de avonden staan en neem een glas water of thee (zonder cafeïne). Dit kan namelijk 6 tot 8 uur lang in je bloed blijven en als je er gevoelig voor bent kan je hierdoor lang wakker liggen.

6. De juiste temperatuur en frisse lucht

Zorg ervoor dat je kamer niet te warm of juist te koud is. Rond de 19/20 graden is aangenaam voor je lichaam. Zorg ervoor dat je wat frisse lucht binnenkrijgt door een rooster of raampje op een kier te zetten als het niet te koud is buiten. Anders direct de volgende ochtend even de kamer laten luchten.

7. Comfortabel matras

Heel belangrijk: een goed en comfortabel matras. Laat eens door een professioneel iemand een matras voor je samenstellen, waarbij je een goede slaaphouding aanneemt. Een goed dekbed en kussen zijn daarbij ook van belang, om lekker weg te kunnen kruipen in je bed en het echt te zien als ontspanning in plaats van een verplichting.