Met deze punten moet je rekening houden bij het kiezen van het perfecte dekbed

Wonen door Maj

Wat is er nu fijner dan een heerlijk dekbed die zorgt voor een goede nachtrust? Een kwalitatief goed dekbed is een investering, maar wel één waarvan je lang plezier gaat hebben. Toch is het fijn om een beetje op weg te worden geholpen met het kiezen van het perfecte dekbed en daarom zetten wij alle punten om rekening mee te houden voor je op een rij.

1. Houd rekening met de vulling van het dekbed

De vulling van het dekbed is erg belangrijk om comfortabel te kunnen slapen. Er zijn verschillende materialen die kunnen passen bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan dons, bamboe, wol of synthetisch materiaal. Het is persoonlijk welk materiaal bij jou past en daarom goed om je hier in te verdiepen. Als je veel zweet in de nacht, is het een optie om voor dons of bamboe te kiezen. Dons is een lichte en isolerende keuze. Synthetisch materiaal is weer een stuk zwaarder en lekker om jezelf in te laten verdwijnen. Nog een tip: vergeet ook niet om te letten op allergieën, er bestaan namelijk ook anti allergeen dekbedden.

2. Kies een juiste warmteklasse aangepast op jouw wensen

Dekbedden hebben verschillende warmteklasse die aangeven hoe warm het dekbed is. Warmteklasse 1 staat voor de warmste dekbedden die fijn zijn in de winter en warmteklasse 4 wordt gebruikt voor zomerdekbedden. Warmteklasse 2 wordt het hele jaar door veel gebruikt en zorgt voor gemiddelde warmte.

3. Kijk naar de maat die je nodig hebt

De afmetingen van een dekbed zijn belangrijk om op te meten voordat je opzoek gaat naar een dekbed. Goed om rekening mee te houden is dat een dekbed ongeveer 20 cm langer en 60 cm breder hoort te zijn dan je matras. Voor je hoeslaken en bed overtrek kan je dezelfde afmetingen gebruiken.

4. Combineer het zomer- en winterdekbed

In de zomer wil je een ander dekbed dan in de winter. Een oplossing hiervoor is een 4-seizoenen dekbed die uit meerdere lagen bestaat. Elk seizoen kan je dan je dekbed aanpassen aan de warmte in de kamer. Super handig en scheelt ook weer de verwarming aanzetten!