5 dingen om te doen als je kindje bang is in het donker

Life Hacks door Lien

Veel kinderen zijn wel eens bang in het donker. Ondanks dat dit volkomen natuurlijk is, kan het toch fijn zijn om de angst wat te verzachten. Hoe zorg je ervoor dat je kind zich veilig voelt in de nacht?

Nachtlampje

Nachtlampjes zijn er in allerlei kleuren, vormen, maten en lichtsterktes. Ook het licht op de gang aanlaten kan helpen bij een angst voor het donker. Zo kan een kind toch nog iets zien en worden schaduwen minder snel voor een monster of iets anders engs aangezien.

Opgeruimde kamer

Die ene stoel waar een stapel kleding op ligt? Grote kans dat die toevoegt aan de angst, want een kind kan zich makkelijk verbeelden dat daar iets of iemand staat. Niet zo prettig dus. Zorg er daarom voor dat de kamer is opgeruimd. Dit scheelt al enorm.

Rust voor het slapengaan

Tv kijken voor het slapengaan kun je beter overslaan: al deze indrukken kunnen zo’n angst juist versterken. Sluit de dag rustig af door bijvoorbeeld een verhaaltje voor te lezen. Maak hier een vast ritueel van. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en een vertrouwd gevoel.

Enge indrukken vermijden

Misschien heeft je kind een oudere broer of zus. De kans is groot dat de jongste zo nu en dan wat meekrijgt van de series die het oudere kind kijkt en de spelletjes die hij of zij speelt. Een oorlogsdocumentaire, horrorfilm of spel waarin iemand je achterna zit? Daar kun je de kleinste het beste nog even voor beschermen. Probeer er dus rekening mee te houden wanneer je kindje een oudere broer of zus heeft.

Vragen

Je kunt zelf van alles bedenken, maar waarom zou je niet gewoon aan je kind vragen wat hij of zij nodig heeft? Misschien vindt hij of zij dat een beschermende knuffel precies is wat nodig is om de nacht door te komen. Of een zaklamp, waarmee onder het bed gekeken kan worden om te checken dat er echt geen monsters zitten.

Ook interessant: zo kun je de schermtijd van je kids in goede banen leiden