Zo kun je de schermtijd van je kids in goede banen leiden

Life Hacks door Lien

Hoeveel beeldschermtijd is oké? Dat bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Maar misschien vind je het prettig om dit wat meer in goede banen te leiden. Dan zouden deze tips je zeker kunnen helpen.

Wees je bewust van je eigen schermgebruik

Zit jij veel op je telefoon? No worries, dat kan wel eens gebeuren. Wel is het zo dat kinderen het gedrag van ouders kopiëren en hier aan aflezen wat goed en fout is om te doen. door zelf bewuster met schermkijken om te gaan, kunnen je kinderen de regels ook serieuzer nemen. Dat scheelt weer een weerstand. En: er ontstaat meer quality time met je kind, doordat je meer in het moment aanwezig bent. Win-win.

Check de richtlijnen rondom beeldschermtijd

Er bestaan landelijke richtlijnen die aangeven hoeveel beeldschermtijd oké is. Dit zijn ze:

0-2 jaar: maximaal vijf minuten per paar keer in de week.

2-4 jaar: maximaal 30 minuten per dag.

4-6 jaar: maximaal 1 uur per dag.

6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag.

8-10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag.

10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.

12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Houd er rekening mee dat sommige basisscholen de kids tijdens het pauzehapje een kwartier of zelfs langer iets ter ontspanning laten zien op het Digibord, bijvoorbeeld het Jeugdjournaal. Als dit het geval is dan telt dit moment doordeweeks ook mee voor de maximale beeldschermtijd.

Gebruik een kookwekker

Je kent het wel: je hebt een limiet afgesproken wat betreft het schermgebruik, gaat ondertussen aan het werk of iets in huis doen en… de tijd is voorbijgevlogen. Een simpele manier om hier geen last meer van te hebben is door een kookwekker te gebruiken. Stel ‘m in op het aantal minuten dat jou het beste lijkt. Gaat de wekker af, dan is het tijd om die iPad of tv weer uit te doen. Dit schept voor je kind ook duidelijkheid: 30 minuten is 30 minuten en niet soms een uur - om maar even een voorbeeld te noemen.

Blijf realistisch

Kinderen die al vanaf kleins af aan gewend zijn dat er regels rondom schermtijd bestaan, kunnen hier beter mee omgaan. Verwacht daarom niet in één keer te veel van je kids.

Let op: dit zijn tips, maar jij weet zelf wat het beste is voor jouw kind(eren). Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan om het schermkijken te limiteren. Good luck!

Ook interessant: zo richt je je kindvriendelijk en veilig in.