Even geen cafeïne meer? Ga dan voor deze alternatieven

Food door Maj

Een koffietje bij het wakker worden is ideaal om de dag met een energie boost te beginnen. Toch kan het regelmatig drinken van cafeïne ervoor zorgen dat je té veel energie krijgt, waardoor je meer stress hormonen gaat aanmaken. We snappen het, want hoe lekker al die verschillende soorten koffies ook zijn, bekijk ook eens deze heerlijke alternatieven die toch nog zorgen voor een sprankeltje extra energie. 

1. Matcha latte

Een beetje valsspelen, want matcha bevat ook cafeïne. Toch is dit een stuk minder dan in koffie en heeft de matcha latte ook voordelen voor je gezondheid. Deze groene thee bevat namelijk het aminozuur L-theanine, wat zorgt voor een hoger energielevel. Je kan dit overheerlijke drankje op allerlei verschillende manieren maken: als een warm drankje gemixt met (plantaardige) melk of juist met een heel veel ijsklonten voor als het wat warmer weer is.

2. Maca poeder 

Maca poeder komt uit het Andesgebied van Peru. Een healthy toevoeging aan de start van je ochtend, want het bevat een bron van energie. Het verhoogt je energielevel fysiek, maar ook mentaal. Zeker het proberen waard om een schepje van deze poeder door je smoothie of yoghurtje te gooien!

3. Warm citroenwater

Elke ochtend de dag beginnen met een citroenwatertje doet wonderen. Je kan ervoor kiezen om het als thee of koud drankje te drinken. De frisse geur zorgt ervoor dat je wakker wordt en de vitamine C versterkt je immuunsysteem. Er zit ook nog kalium in, wat de werking van je hersenen en zenuwsysteem bevordert. Lekker dus om toe te voegen aan je morning routine.

4. Cafeïnevrije koffie

Als je echt niet de smaak van koffie los kan laten, is een kopje decaf een goede oplossing. Bij cafeïnevrije koffie wordt de cafeïne uit de koffiebonen tijdens het maakproces gewassen. Ook bestaan er nieuwe technieken waarbij de genen van de koffieplant worden geblokkeerd. Al met al een goed alternatief voor de smaak van echte koffie!

6. Golden Milk

Een traditioneel Indiaas warm drankje: meng gemalen kurkuma, gemalen gember, vanille, kaneel en warme melk met elkaar voor meer energie op de vroege ochtend. Een echte topper tijdens de wintermaanden!