Zo maak jij de broodrooster grondig schoon

Life Hacks door Zora

Komt er een beetje rook uit jouw broodrooster of proeft jouw geroosterd brood een beetje verbrand? Dan is het de hoogste tijd om dit handige apparaat grondig schoon te maken. Wij vertellen je wat je nodig hebt en hoe jij te werk kan gaan.

Broodrooster schoonmaken: dit heb je nodig

  • Bakkwast
  • Spons of vaatdoek
  • Microvezeldoek
  • Heet water
  • Afwasmiddel

Zo maak jij de broodrooster schoon

1. Haal de broodrooster uit het stopcontact en laat het afkoelen

Haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact voordat je probeert de broodrooster schoon te maken. Als je iets anders dan voedsel in een broodrooster stopt terwijl de stekker in het stopcontact zit, kan dit een elektrische schok of brand veroorzaken. Zodra de broodrooster is losgekoppeld, laat je deze volledig afkoelen voordat je begint met schoonmaken.

2. Schud kruimels los

Verplaats de broodrooster naar een prullenbak of houd hem boven de gootsteen. Als het apparaat een verwijderbare lade in de bodem heeft of een bodem die open kan, open deze dan en gebruik een bakkwast om de kruimels uit de broodrooster te verwijderen. Draai de broodrooster ondersteboven en schud de kruimels uit de sleuven in de prullenbak.

3. Maak een schoonmaakmiddel

Pak een emmer en maak zelf een schoonmaakmiddel met warm water en afwasmiddel. Als de broodrooster een uitneembare kruimellade heeft, dompel dan alleen de lade onder in het sopje en was hem goed af met een spons of vaatdoek. Spoel de bak af met schoon water en droog af met een absorberende doek.

4. Verwijder de kruimels

Als de kruimellade is verwijderd, gebruik je de bakkwast om de kruimels te bereiken die nog aan de binnenkant van de broodrooster blijven kleven. Steek je vingers niet in de sleuven, anders riskeer jij jouw vingers en de interne componenten te beschadigen. Werk indien mogelijk vanaf zowel de boven- als onderkant van het apparaat.

5. Maak de buitenkant schoon

Dompel een spons of vaatdoek in het sopje om de buitenkant van de broodrooster schoon te vegen. Wring het meeste water uit zodat de spons net vochtig is. Besteed extra aandacht aan draaiknoppen of hendels op de bedieningselementen, evenals aan handgrepen. Mogelijk kun je de knoppen verwijderen zodat ze in het zeepsopje kunnen worden gewassen. Wanneer de buitenkant schoon is, veeg je deze af met een spons gedrenkt in schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Droog het apparaat goed af met een zachte microvezeldoek.

Zet de broodrooster in elkaar en jij kan weer lekker veel brood roosteren!