Zo maak je zelf de lekkerste donuts

Food door Michelle

Ben je ook zo gek op donuts, maar wil je niet altijd dezelfde donuts halen in de winkel? Of wil je gewoon graag zelf eens een lekkere donut maken? Dat kan! Wij laten je vandaag namelijk een recept zien om de lekkerste donuts helemaal zelfs te maken. Met het recept van de Allerhande ben je zoet voor ongeveer 15 donuts. Heerlijk om te maken voor familie en vrienden.

Wat heb je allemaal nodig?

  • 240 ml volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • Genoeg zonnebloemolie om te frituren
  • Poedersuiker als toping

  • Staande mixer met deeghaken
  • Theedoek
  • Deegroller
  • Een portioneerring of glas van 9 cm doorsnee
  • Een gladde spuitmond om eventueel glazuur over de donut aan te brengen
  • Frituurpan

Hoe maak je de donuts?

Doe de melk in een steelpan en verwarm dit totdat de melk lauwwarm is. Doe vervolgens 100 ml van die melk in een kommetje, samen met de gist en de helft van de suiker en laat dit 4 minuten staan. De rest van de suiker meng je met de bloem en het zout in een ruime kom.

Splits de eieren en doe de eidooiers bij het suiker mengsel samen met de rest van de melk, het gistmengsel en de boter en kneed dit door elkaar.

Kneed dit deeg vervolgens 5 minuten op een werkblad met bloem of in een staande mixer met deeghaken op een middelhoge snelheid, totdat het deeg zacht en soepel is.

Leeg het deeg in een kom dat is ingevet met olie, dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat deze op een warme plek rijzen voor 1,5 uur. Haal na 1,5 uur het deeg uit de kom en rol het uit op een werkblad dat bestoven is met bloem. Rol dit uit tot een lap van 1 cm dik.

Steek er met de portioneerring of het glas zoveel mogelijk cirkels uit en rol het overgebleven deeg tot een bal.

Rol deze bal opnieuw uit tot een lap van 1 cm dik en steek weer zoveel mogelijk cirkels uit. Herhaal dit totdat het deeg op is. Maak met de spuitmond openingen in het midden van de cirkels en leg de donuts op een ingevette bakplaat. Dek deze op met een stuk vershoudfolie waar olie op zit en laat het nog 30 minuten rijzen.

Verhit de olie in de frituurpan tot 180 graden en frituur de donuts per 2 of 3 in ongeveer 2 minuten goudbruin. Zorg ervoor dat je ze halverwege omdraait. Schep ze uit de pan wanneer ze klaar zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze daarna met poedersuiker aan allebei de kanten.

Je kan natuurlijk de donut versieren hoe je het zelf lekker vindt. Hier zijn ongelooflijk veel opties voor. Wat zoete glazuur, een beetje chocolade, stukjes fruit of leuke gekleurde spikkels. Dat laatste zullen de kids vooral heerlijk vinden!

Favoriete items van Welke: