Zó maak je zelf de lekkerste oliebollen

Food door Zora

Heb je nog nooit zelf oliebollen gebakken en ga jij altijd naar de oliebollenkraam? Zonde! Je kan ze namelijk heel eenvoudig zelf maken. Wij delen het basisrecept met jou zodat jij en je geliefden met oudejaarsavond kunnen genieten van zelfgemaakte en verse oliebollen!

Ingrediënten voor oliebollen

  • 500 milliliter halfvolle melk
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 1 liter zonnebloemolie
  • Poedersuiker

Zo maak je oliebollen

  1. Verhit melk in een pannetje totdat het lauwwarm is. Haal de pan van het vuur en voeg het zakje gist toe en de lichtbruine basterdsuiker. Even roeren en laat het vervolgens 5 tot 10 minuten staan.

  2. Voeg de bloem en zout toe aan een kom en roer het even. Voeg vervolgens het ei toe en mix het door elkaar, giet tegelijkertijd het melkmengsel erbij totdat je een glad beslag hebt.

  3. Gebruik plasticfolie om de kom af te dekken en laat het één uur rijzen op een warme plek. Het beslag is klaar wanneer het volume dubbel zoveel is.

  4. Verhit de pan met olie op het vuur tot deze 180 graden is. Doe dit alvast 15 tot 20 minuten voor dat het beslag klaar is met rijzen.

  5. Heb je een ijslepel in huis? Handig! Dip de lepel in de olie en schep 4 of 5 oliebollen in de pan. Je kunt ook twee lepels gebruiken om een bol te vormen. Tip! Dip de lepel in de pan met olie voor iedere ronde oliebollen zodat ze niet blijven plakken.

  6. Bak de oliebollen gedurende 4 tot 6 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege om, mits ze uit zichzelf al zijn omgekeerd.

  7. Bekleedt een vergiet met keukenpapier en laat de oliebollen die klaar zijn er even in liggen, ververs de zeef regelmatig. Leg ze daarna op een plaat met keukenpapier, zodat deze het overtollig vet opneemt. 

  8. Strooi poedersuiker over de vers gebakte oliebollen en eet smakelijk!

Alvast een gelukkig nieuwjaar!