Deze originele stamppotten zijn het proberen waard voor de komende winterdagen

Food door Michelle

De tijd is eindelijk aangebroken dat we weer heerlijk kunnen genieten van de stamppot. Er zijn verschillende bekende stamppotten die jij waarschijnlijk regelmatig eet, maar variatie is soms ook wel eens leuk. Wij laten je drie recepten zien voor originele stamppotten die je zeker eens moet proberen!

Bietjestamppot 

Voor de kleur alleen al krijgt deze stamppot tien punten! Deze leuke roze stamppot is makkelijk te maken en superlekker voor in de herfst en winter, snel proberen dus.

Benodigdheden bietjestampot:

  • 500 gram aardappelen
  • 5 middelgrote voorgekookte en geschilde bietjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • Klontje roomboter
  • Zout 

Recept bietjestamppot: 

Kook de aardappelen in licht gezout water gaar. Rasp ondertussen de bietjes en vang dat op in een klein pannetje. Doordat de bietjes al zijn voorgekookt hoeven ze niet lang op het vuur, je hoeft ze enkel op een laag vuur zachtjes te verwarmen. Zodra de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even gaar stomen. Snipper de ui en voeg die toe aan de bietjes. Voeg de warme bietjes met de ui toe aan de aardappels en prak het geheel goed fijn. Vervolgens gaat de melk en de boter bij de stamppot om het geheel van smeuïger te maken, en breng het nog extra op smaak met een snufje zout. Je kunt ervoor kiezen om je stamppot zo te laten en het te serveren als een lekker vegetarisch recept. Als je toch vlees wilt toevoegen kun je bijvoorbeeld een gehaktbal met jus erbij doen of lekkere spekjes toevoegen.  

 

Italiaanse stamppot 

Stamppot is natuurlijke iets typisch Nederlands, maar dat betekent niet dat we er niet iets buitenlands aan kunnen toevoegen. Deze lekkere stamppot is onder andere gemaakt met paprika en tomaat, een lekkere combinatie van de Nederlandse en Italiaanse keuken! 

Benodigdheden Italiaanse stamppot:

  • 5 aardappelen
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • Scheutje melk of lepel crème fraiche
  • 1,5 theelepel Italiaanse kruiden
  • Snufje zout 
  • Snufje peper 

Recept Italiaanse stamppot: 

Schil de aardappelen en kook de aardappelen voor 20 minuten. Snijd de tomaten en de paprika in stukjes en snipper de ui. Doe een beetje olie in een pan en fruit het uitje. Voeg na ongeveer 3 minuten de stukjes tomaat en paprika toe en bak die voor 5 minuten. Stamp de aardappelen samen met de gebakken groenten en voeg daar de Italiaanse kruiden, de zout, de peper en de melk of crème fraiche aan toe en stamp dat samen tot een geheel. Serveer de stamppot met rookworst, gehaktballen of gewoon lekker niet. ;)

 

Pompoenstamppot met appel en rookworst 

Gerechten met pompoen passen helemaal bij de herfst, een goede reden dus om deze lekkere pompoenstamppot eens te proberen. Deze stamppot is gemaakt van zowel groenten als fruit. Een unieke en lekkere smaak combinatie.

Benodigdheden pompoenstamppot: 

  • 1 kleine flespompoen
  • 500 gram aardappelen
  • 1 ui
  • Teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Olijfolie
  • Klontje boter
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • Peper en zout
  • 1 rookworst 

Recept pompoenstamppot:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Verdeel de blokjes pompoen over een bakplaat en besprenkel met olijfolie, tijm, zout en peper. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven tot ze mooi gaar zijn. Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook ze gaar voor 15 minuten. Snijd de ui in ringen en pers de knoflook uit, bak beide in een beetje olijfolie tot de ui er glazig uitziet. Schil de appel, snijd die in blokjes en bak dit even met het mengsel mee. Verwarm ondertussen een rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stamp de aardappelen fijn en voeg een beetje boter toe om het lekker smeuïg te maken. Roer de geroosterde pompoenblokjes, het ui mengsel en de stukjes rookworst door de aardappels. Voeg tot slot de geroosterde pijnboompitjes toe en naar keuze wat geitenkaas. 

Met deze lekkere recepten kom jij gemakkelijk de koudere maanden door! Alvast eetsmakkelijk!

Favoriete items van Welke: