Deze tips helpen je om als een professional te presenteren

Lifestyle door Maj

Presenteren: iets waar we allemaal wel eens zenuwachtig voor zijn en tegenop kunnen zien. Toch bestaan er verschillende tips en tricks om je presentatie goed te laten verlopen. Het hoeft namelijk echt niet allemaal perfect te gaan, wanneer je jezelf herpakt. Deze tips helpen je om als een professional te presenteren!

1. Neem een open houding aan 

Wanneer je de ruimte binnenloopt en een gesloten houding aanneemt, geef je meteen een zenuwachtige eerste indruk af. Neem een open houding aan, hoofd omhoog en zet een lach op. Zo voel je jezelf veel zelfverzekerder en geef je die indruk ook aan de luisteraars af. Je begint de presentatie veel ontspannender, dan wanneer je heel zenuwachtig binnenkomt. Zorg er verder ook altijd voor dat je op tijd op de locatie aanwezig bent, zodat je nog even kunt settelen. Je voorkomt dan dat je gehaast en onrustig overkomt.

2. Zorg voor een goede opbouw

Een goede opbouw van de presentatie is essentieel. Zo zorg je ervoor dat de luisteraars aandacht blijven houden voor de presentatie en je zelf ook bij de les blijft. Is je opbouw een rommeltje? Grote kans dat je de tekst snel kwijt bent,

3. Maak het presenteren visueel

Als je de kans hebt, maak het visueel. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Canva of via Powerpoint. Wanneer je een beeld bij de presentatie hebt, maak je het jezelf en het publiek makkelijker. Je kunt beter een houding aannemen en spreken met je lichaamstaal door dingen aan te wijzen. Voor het publiek is het ook leuk om dingen visueel te kunnen zien en er een beeld bij de hebben. Win-win situatie dus!

4. Voorbereiden

Nummer één tip: een goede voorbereiding is het halve werk. Je begint dan veel zelfverzekerder aan de presentie, kunt de vragen goed beantwoorden en kent de tekst uit je hoofd. Het voelt veel prettiger om aan een presentatie te beginnen, waarvan je weet dat je goed bent voorbereid. Oefen een aantal keren voor de spiegel en neem jezelf op, zodat je hoort in welk tempo je praat en wat je nog kunt verbeteren.

5. Herpak jezelf wanneer je iets vergeet

Maak je geen zorgen wanneer je een stukje tekst vergeet. Niemand kent je ingestudeerde tekst en wanneer je alles goed hebt voorbereid en veel over het onderwerp weet, herpak je jezelf makkelijk. Drink desnoods een slokje water, neem een adempauze en herpak jezelf weer. Het is altijd beter om iets te zeggen dan niets, ook als je even eerlijk moet toegeven dat je het kwijt bent.