Superfoods: Helden op je Bord

Lifestyle door Djamila

Ontdek de gezonde wereld van superfoods zoals noten, chiazaad, olijfolie, bessen, rode druiven en nog veel meer voedsel voor een juichende buik. Wil je meer weten over wat voor voedsel goed is voor je lichaam? Lees dan snel verder!

Wat zijn Superfoods?

Superfoods komen vaak uit exotische landen, maar groeien soms ook lokaal. Ze zijn divers en kleurrijk en nemen je smaakpapillen mee op een avontuurlijke reis. Green Juice is ook een superfood. Het bevat tarwegras en Spirulina en voedt je lichaam met natuurlijke rijkdom.

Superfoods zijn super voedzame voedingsmiddelen, ze helpen ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen. Ze geven je een betere immuniteit, verbeteren je lichamelijke gezondheid, verjongen je huid, enzovoort. Ze zijn echter niet superieur aan de voedingsmiddelen die je nodig hebt, zoals de voedingsmiddelen uit de Schijf van 5. Variatie in voeding is echt nodig.

De Magische trucs van Superfoods

In een wereld waar we veel achter ons bureau zitten en ons sociale leven zich voornamelijk online afspeelt, is het cruciaal om gezond te eten. Laten we niet alleen onze virtuele chips opstapelen bij het online gokken in het casino maar ook gezonde voeding beschouwen als onze ultieme inzet. Maar hebben we daar Superfoods bij nodig? Is deze gezondheidshype terecht?

Wat men vergeet, is dat er naast de goede ingrediënten in Superfoods, zoals vetten, aminozuren, goede eiwitten en oliën, ook nadelige ingrediënten in sommige superfoods zitten. Donkere chocolade kan dan wel antioxidanten hebben, maar ook veel verzadigd vet en calorieën, wat je dan weer niet wilt. De meeste voedingsmiddelen hebben 2 tot drie goede ingrediënten. Superfoods wel 12, dus die zijn wel de echte rocksterren van de keuken! Maar zijn ze essentieel?

Superfoods, een blijvend bewustzijn?

Gezond en variabel eten met voedingsmiddelen als broccoli en spinazie (die trouwens ook als superfoods worden gezien) is het belangrijkste wat er is. Superfoods zijn een waardevolle aanvulling vooral voor mensen die veel Junkfood eten. De naam superfood bestaat eigenlijk niet eens. De term is bedacht om voedingstrends te volgen en te doen alsof deze voedingsmiddelen de sleutel zijn tot een goede gezondheid. Toch bestaan ze: voedzame voedingsmiddelen. Maar kun je zonder? Jazeker wel.

Superfood dat Brood heet

We eten gemiddeld 160 gram brood per dag, dat zijn 6 sneetjes. Volkorenbrood voorziet in 35% van onze eiwitbehoefte en 25% in vezels. Zelfs 41% van de ingrediënten van ons brood voorziet ons van de nodige mineralen. Verbazingwekkend feitje: als een bron van essentiële voedingsstoffen staat brood gelijk aan de Superfoods teff en quinoa. En dat geldt zelfs voor witbrood! Ja, je leest het goed - elke boterham is een klein feestje van voedingsstoffen!

Tenslotte

De discussie over superfoods draait om het superkrachtig maken van onze gezondheid. Geteelde en onverwerkte groenten en fruit, ongeacht of ze wereldreiziger zijn of niet, kunnen als superfoods worden gezien. Echter, gezondheid is veel meer dan dat. Gezondheid is een geheel, een interactie tussen voeding, beweging en mentale gezondheid. Gezondheid, het is als een kleurrijke salade - je hebt alle ingrediënten nodig voor de perfecte smaakexplosie.