Tips om je huis energiezuiniger te maken

Wonen door Maj

Je huis energiezuinig maken kan op verschillende manieren en het heeft veel voordelen: je bespaart geld, je huis krijgt meer waarde en zuinig omgaan met energie is beter voor het milieu. Zeker goed dus om hier rekening mee te houden en een aantal aanpassingen in huis te maken. Wij geven je een aantal tips mee, zodat je vast kan toewerken naar een energiezuinig huis!

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bij aanschaf misschien wat prijzig en pijnlijk voor de portemonnee, maar op lange termijn leveren ze alleen maar financieel voordeel op en heb je er veel baat bij! Eigenlijk echt wel een must als je richting een energiezuinig huis wilt gaan. Zeker een goede stap dus in de duurzame richting.

2. Ledverlichting

Ledlampen gaan een stuk langer mee en verbruiken veel minder energie. Je doet vaak wel tien keer zo lang met ledverlichting dan met halogeen-en gloeilampen. Zo hoef je de lampen dus veel minder vaak te vervangen. Ook stoot het uiteindelijk minder broeikasgassen uit. Een goede investering dus als je in geld wilt besparen en het milieu een handje wilt helpen.

3. Goede isolatie

Je woning verwarmen of verkoelen met een airco is een van de meest energie verbruikende apparaten. Probeer hier dus op te besparen, door te zorgen voor goede isolatie. Denk aan isolatieglas, maar ook aan stevige muren. Zo betaal je veel minder stookkosten en blijft het warmer of juist koeler in huis.

4. Slimme meter

Met een slimme meter heb je goed overzicht over je energieverbruik en alle geschatte kosten. Hierdoor kun je dus ook goed in de gaten houden waar je nog op kunt besparen, zodat je weet waar je zuinig aan moet gaan doen.

5. Voorkom sluipverbruik

Veel apparaten gebruiken zelfs nog stroom, terwijl ze op stand-by staan. Verstandig dus om sluipverbruik te voorkomen, omdat je anders gewoon veel te veel onnodige struim verbruikt. Je kunt de apparaten uitzetten als je ze niet gebruiken. Verder is het beter om stekkerdozen te gebruiken, omdat je hier met één druk op de knop alle apparaten kunt uitschakelen. Je hoeft dan dus niet de stekkers uit de stekkerdoos te halen, maar alleen de knop uit te zetten als je de apparaten niet gebruikt. Handig!

6. Moderne apparaten

Moderne apparaten gebruiken tegenwoordig minder energie dan oude modellen. Soms is het daarom verstandig om oude apparaten om te wisselen voor een nieuw exemplaar. Het is even een investering, maar helpt wel om uiteindelijk energie te besparen. Denk aan vriezers, wasmachines of bijvoorbeeld vaatwassers.