Tips als je peuter niet goed slaapt

Life Hacks door Lien

Enorm lastig als je peuter niet goed slaapt, vooral voor je kindje natuurlijk. Dit kan allerlei redenen hebben, zoals een onrustig gevoel of angst in het donker. Gelukkig kun je hier vaak wel wat aan doen. Hieronder hebben we meer over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je misschien wat inspiratie hoe je dit veelvoorkomende probleem kunt verhelpen en slaapt je peuter weer als een roos.

Tips als je peuter niet goed slaapt

Er bestaan drie verschillende vormen van slecht slapen, namelijk niet willen slapen, niet doorslapen en vroeg wakker worden. We bespreken ze hieronder.

Niet willen slapen

Bij deze vorm kan het fijn zijn om je peuter op tijd voor te bereiden op het slapen gaan. Dit geeft houvast en zo kan je kindje er alvast aan wennen dat het straks tijd is om naar bed te gaan. Geef ruim van te voren aan dat het bijna bedtijd is en maak hier een vast ritueeltje van, bijvoorbeeld door iedere avond een boekje voor te lezen. Zo creëer je een ritme wat voorspelbaar aanvoelt en minder weerstand oproept.

Niet doorslapen

Vaak komt dit door angstgevoelens. Probeer deze weg te nemen door er overdag aan te werken. Speel kiekeboe om te laten zien dat je blijft bestaan, ook al ziet je peuter je niet. En dat je dus ook weer altijd terugkomt. Dit spelletje is effectief in het bestrijden van angst en het creëren van vertrouwen. Het kan zomaar eens de remedie zijn tegen slecht slapen. Ook vertrouwde knuffels kunnen helpen. Koop er een aantal van hetzelfde exemplaar, zodat je wat achter de hand hebt als er een knuffeltje kwijtraakt.

Vroeg wakker worden

Een manier om dit aan te pakken is door een tijdschakelaar in te stellen. Op het tijdstip dat jij hebt ingesteld gaat het nachtlampje branden. Dat betekent dat het tijd is om op te staan. Brandt het lampje nog niet? Dan is het nog ‘nacht’ en staan we nog niet op. Dit geeft duidelijkheid en het vertrouwen in het lampje zorgt ervoor dat je peuter uit zichzelf langer zal doorslapen.

Met deze trucjes slaapt je kind weer als een roos.

Ook interessant: manieren om je humeur te verbeteren