Bijzondere leeftijd bereikt? 3 manieren waarop speciale verjaardagen in Nederland worden gevierd

Lifestyle door Juliët

Je vriend(in) is 25, je tante is 40 en je buurvrouw wordt dit jaar 50. Allemaal bijzondere leeftijden, waarbij je bij de ene persoon een stoel in de tuin zet en bij de ander een pop. Heh? Een stoel en een pop? Wij benoemen de meest speciale manieren hoe een bijzondere leeftijd wordt gevierd.
 

Abraham en Sarah voor het huis (25 en 50)

Deze traditie ken je misschien wel. Je krijgt een grote opblaaspop van een Abraham of Sarah in je tuin, omdat je de 50 hebt aangetikt. Het is niet zomaar een pop. Nee, je hebt ze van een oude dame achter een rollator tot een hippe tante in jeugdige kleding. Het is maar net waar jouw familieleden of vrienden voor kiezen. Een zelfgemaakt spandoek kan hierbij ook niet ontbreken. Je bent nu eenmaal een halve eeuw oud en daarin heb je al veel meegemaakt. Sparen ze jou een beetje, of niet?

Wat veel mensen niet weten is dat als je 50 jaar bent geworden je geen Abraham of Sarah wordt, maar dat je dan juist Abraham en Sarah gezien hebt. Deze uitdrukking komt vanuit heel vroeger. Destijds zeiden ze namelijk dat je pas Abraham kon zien als je 50 was, omdat Abraham een hele oude man was. Vroeger lag de levensverwachting een stukje lager vergeleken met nu. Veel mensen haalden de 50 jaar niet eens. Er werd toen opgekeken naar oudere mensen, omdat zij veel meer levenservaring hadden. Als je een speciale leeftijd had bereikt, hoorde je bij een bepaalde groep. Dit waren ‘de wijze mannen en vrouwen’ en daar kon je pas bij als je 50 jaar oud was geworden. Welkom bij de 50-club!

Niet alleen bij de 50 wordt er een pop in je tuin gezet, ook bij 25 jaar. Je bent al een kwart eeuw geworden. Ondanks dat je nog zo fris en fruitig bent, ben je al wel flink op weg naar de 50. Je zit al op de helft! Om een beetje humor erin te houden zetten we vaak een halve pop in de tuin in combinatie met een spandoek. Wat heb jij nou de afgelopen jaren allemaal uitgespookt? Je familie en vrienden weten er altijd wel wat moois van te maken. Hoe gaat het met de schaamte?

 

Stoel in de tuin (40)

40 jaar! Een echt kroonjaar. Ze zeggen niet voor niks “het leven begint pas echt bij 40!” Een traditie die hierbij hoort bestaat misschien niet overal in Nederland, maar hij is er wel. Namelijk een stoel in de tuin zetten zodra je 40 bent geworden. We hebben het dan niet over een klein tuinstoeltje, maar over een megagrote houten stoel die gelijk opvalt in je tuin. Waar deze traditie nou precies vandaan komt is ons nog niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat de stoel staat voor een '4', met een klein beetje fantasie. Pas maar op, misschien krijg jij er straks ook wel een!

 

Bezoekje van de burgemeester (100)

100 jaar is wel een hele bijzondere leeftijd! Maar weinig mensen worden zo oud. Toch komt het steeds vaker voor dat we de 100 aantikken. In Nederland behoren we ook tot de koplopers als het gaat om vergrijzing. Dit komt door een gestegen welvaart en verbeterde medische zorg. Als je in Nederland 100 wordt, krijg je felicitaties vanuit de gemeente waar je woont. Een traditie is dat de koning een persoonlijke brief stuurt. Deze wordt dan door de burgemeester bij jou persoonlijk bezorgd. Dit voelt toch wel erg speciaal!