8 tips om geld te besparen tijdens de feestdagen 2022

Lifestyle door Juliët

De dure feestmaanden naderen. We geven extra geld uit aan feestjes, etentjes en natuurlijk de cadeautjes. Hoe zorgen we ervoor dat we tóch een beetje voordelig deze dagen door kunnen komen? Met de volgende tips kom je al een heel eind.

1. Begin vroeg met inkopen

Veel mensen wachten tot het laatste moment met het halen van cadeautjes. Naast dat de decembermaand dan erg duur voor je wordt, is het ook nog eens stressvol. Want heb je wel genoeg tijd nog om naar de winkels te gaan en heb je alle cadeautjes wel op tijd in huis? Het is bovendien ook nog eens ontzettend druk in de winkels, omdat iedereen op hetzelfde moment op zoek gaat naar cadeaus. Met de volgende tip kun je een hoop stress en kosten besparen: begin op tijd met cadeautjes kopen. Je kan bijvoorbeeld al in september starten en dan de kosten verspreiden over de volgende maanden. Zo heb je veel meer tijd om het perfecte cadeautje te vinden en daarnaast plunder je niet meteen je rekening.

2. Aanbiedingen zoeken

Tijdens de feestdagen zorgen de cadeautjes vaak voor de meeste kosten. Je wilt wel graag een mooi cadeau geven. Als je kinderen hebt, dan wordt het vaak ook nog een stukje duurder. Zij verwachten immers wel wat van sinterklaas of de kerstman. Gelukkig hebben vrijwel alle winkels tegenwoordig aanbiedingen voor ons. Grijp vooral je kans op momenten dat er kortingen zijn. Stel het niet uit!

3. Bezoek een andere winkel

Met deze tip bespaar je niet alleen, maar kom je misschien ook nog eens met een heel uniek cadeau thuis. Laat je vooral verrassen, want wie weet zie je dingen die je nog nooit eerder hebt gezien. Blijf niet altijd in je veilige zone. Wie weet heeft de kringloopwinkel wel iets gaafs. Ga erop uit!

4. Wees creatief

Tijdens de kerstdagen wil jij je huis vast gezellig aankleden. De kerstboom staat klaar en je wilt nog wat leuke accessoires. Voor versiering hoef je niet altijd naar de winkel toe. Als je een beetje creatief bent, kun je veel zelf maken. Met een lapje stof kun je bijvoorbeeld al een tafellaken of servetten maken. Dit ziet er niet alleen sfeervol uit, je bespaart ook nog eens geld!

5. Verzamelen maar

Verzamelen, verzamelen en nog meer verzamelen. Je kent het vast wel. Vaak zeggen we dat we spullen weg moeten doen als je ze niet meer gebruikt. Toch hoeft dit niet altijd. Versieringen voor de feestdagen kun je echt nog wel hergebruiken. Bewaar deze kerstversieringen. Je bespaart zo behoorlijk wat geld. Je kunt beter in één keer meer investeren, dan dat je elk jaar weer wat nieuws moet halen.

6.  Voordelige feestoutfit

Op een feestelijke outfit kun je ook redelijk goed besparen. Een flitsende nieuwe outfit is altijd leuk om aan te trekken, maar het kost weer geld. We hebben hiervoor een eenvoudige oplossing. Kijk eens bij familie of vrienden of ze misschien een leuke outfit te leen hebben voor je. Ook kun je kleding uitwisselen. Jij doet die ene jurk van je vriendin aan en zij mag jouw glitter rokje. Als je hier niet zo van houdt, kun je zelfs nog kleding huren. Een pak of galajurk zijn voor een voordelige prijs te huren en ideaal voor als je bijvoorbeeld een feestje met een dresscode hebt.

7. Voordelig smullen

Uiteten gaan tijdens kerst is heel verleidelijk en we doen het daarom ook graag. Heerlijk genieten met de familie, maar het is helaas ontzettend prijzig. Ga zelf aan de slag in je eigen keuken, want zo bespaar je veel geld. Ben jij nou niet bepaald een keukenprins(es)? Vraag dan een van je familieleden of vrienden om je te helpen. Samen koken is ook nog eens heel gezellig en je verrast elkaar met de kookkunsten. Stel je hebt echt geen zin om zelf te koken, dan kun je kijken voor een eventuele catering aan huis. Dit is vaak net iets voordeliger dan eten in een restaurant. Soms hou je nog wat eten over en dit kun je dan mooi gebruiken voor de komende paar dagen. Zo bespaar je ook nog eens extra geld.

8. Iedereen neemt iets mee

Dit kennen we vast allemaal wel. We nemen bij een feestje onze eigen drank mee. Zo weet je in ieder geval zeker dat je favoriete drankje er is. Als jij dit keer een feestje host tijdens de feestdagen, kun je dit ook als optie gebruiken. Vraag bijvoorbeeld aan je gasten of ze zelf wat lekkers willen meenemen, zoals taart, hartige snacks en een fles wijn. 

 

via GIPHY