Even terugblikken: dit waren dé kledingtrends van vroeger

Beauty & Mode door Juliët

Kledingtrends zijn van alle tijden. Zo heeft elk decennium zijn eigen stijl. De afgelopen 100 jaar is er veel veranderd op het gebied van mode. We gingen van strakke korsetten naar de hippie stijl. Welke trends herken jij nog?

 

1. The roaring twenties

Van een strak korset naar veel meer bewegingsvrijheid. De jaren 20 stond volledig in het teken van verandering. Vrouwen gingen op stap en droegen cocktailjurken of rechte jurken met franjes en spaghettibandjes. Ondanks dat er misschien weinig variatie was in de jaren 20, zagen vrouwen er nooit saai uit. Ze fleurden kleding op met boa’s, hoofdbanden en extravagante hoeden. Ook een stijl waar vrouwen zich volop in lieten zien, waren de wijde broeken en mannenoverhemden. Lekker los vallend en daardoor kon je er extra goed in bewegen.  

2. De jaren 30: het decennium van de mode experimenten

In de jaren 30 kwamen er steeds meer vernieuwingen in techniek en mode. Voor dames gold het volgende: dress to impress! Aan goed passende en vooral stijlvolle kleding werd veel waarde gehecht. Overdag waren vrouwen te zien in elegante mantelpakjes met een smalle taille en een rok die viel tot aan de kuiten. In de avonden waren jurken van zijde of glanzend satijnen met diep uitgesneden ruggen niet weg te denken. Een grote verandering op het gebied van mode was kunstvezel. Kousen werden een stuk goedkoper. Nu konden ze namelijk van nylon of perlon geproduceerd worden in plaats van zijde.

3. De karige jaren 40

In de jaren 40 stond alles in het teken van de oorlog. Er ontstond een schaarste aan stoffen en dat had grote gevolgen voor de mode-industrie. Veel budget was er niet, waardoor oude kleding vermaakt werd tot iets nieuws. Kleding zag er vrij sober uit in de jaren 40 door de schaarste die er was. Leer, katoen en knopen waren destijds nauwelijks beschikbaar. Oude mannenpakken werden bijvoorbeeld omgetoverd tot damespakjes en gedragen vrouwenkleding werden vermaakt tot kinderkleding. Niets werd toen weggegooid. Men vond het in deze tijd niet passend om met kleding te pronken. Vrouwen liepen in mantelpakjes bestaande uit een rok en blazer. Bovenkleding waren over het algemeen licht getailleerd en kwamen hoog tot de hals. De rokken kwamen ongeveer tot de knie en hadden vooral een rechte, wijde pasvorm of een A-lijn.

4. Fifties Fashion

Kleding werd in de jaren 50 gebruikt als statussymbool. Jurken werden een stukje korter en pikanter. Vrouwen waren trots op hun vrouwelijkheid en rondingen. Ze lieten dit graag zien in een strakke kokerrok of zwierige petticoat in combinatie met een aansluitende blouse. Elegantie bleef belangrijk, waardoor het eigenlijk nooit ordinair werd. Over elk detail werd namelijk nagedacht. Mode was vooral een manier om te laten zien wie je was. Er werd gebruik gemaakt van soepele stoffen, elegante lijnen en mooi afgewerkte creaties. Vrijheid werd gevierd door sprekende kleuren en speelse patronen. De oorlogstijd probeerde men zo snel mogelijk te vergeten.

5. De swinging sixties

De swinging sixties is de periode waarin de flowerpowerbeweging ontstond. De vrouwelijke pasvormen maakten plaats voor jurken en rokken in trapezemodel. Kenmerkend voor de jaren 60 zijn de knalkleuren, grafische patronen en psychedelische prints. Mode werd vanaf nu gebruikt om zich tegen de heersende normen te verzetten. Vrouwelijke rondingen werden minder laten zien. Er werd nu plaats gemaakt voor zogeheten ‘jongensachtige’ mode. Broeken met wijde pijpen waren net zo geliefd als trapezejurken met hoge kragen. In de mode was het erg belangrijk om te experimenten. De grootste verandering in de jaren 60 was de minirok. Dit kledingitem paste helemaal in de swinging sixties jeugdcultuur. De rok stond voor een nieuw vrouwelijk zelfbewustzijn.

6. De opvallende jaren 70

De jaren 70 waren vooral vrijzinniger, rebelser en kleurrijker. De superkorte hotpants waren helemaal in. Je weet wel die strakke broekjes met korte pijpjes. Mini-en maxi-rokken werden gecombineerd met halflange mantels, maar ook met de populaire wijde pijpen broeken en tops in verschillende variaties. Van grote kragen tot strakke shirts met een opschrift. De kleding uit de jaren 70 was eigenlijk een hele bonte verzameling. Er waren verschillende moderichtingen als de hippie flower power, radicale punkmode, detailrijke cowboystyles en de glamour discobeweging. Kledingstukken als de soepel vallende jurken en de net iets te strakke jumpsuits, waren mega populair. Wist je dat muziek een megagrote rol in deze tijd speelde?  Deze beïnvloede namelijk de modesmaak. De outfits waren van artiesten soms nog belangrijker dan de muziek zelf. Ook werd in deze tijd vanzelfsprekend dat vrouwen mode-items zelf zouden gaan breien, naaien of haken.

7. De bonte jaren 80

Het decennium dat hield van het extreme. Kleding, make-up en kapsels waren opvallend, kleurrijk en soms zelfs schreeuwerig. Kenmerkend voor deze periode waren de hele wijde, korte jasjes met gigantische pofmouwen. Vrouwen droegen nonchalant off shoulder oversized sweatshirts met logo’s van grote merken. In de dagelijkse mode zag je veel sporttenues terugkomen door een belangrijk sportevenement als Wimbledon. Waar een echt jaren 80 disco-outfit uit bestond was een joggingsbroek met tennissokken in combinatie met een bomberjack. In de jaren 80 waren er veel verschillende jeugdculturen als de punkers, gothics en hiphoppers. Bij deze jeugdgroepen kregen normen en waarden vorm in taal, kleding en lichaamsversieringen. Verder een stijl dat mega populair werd was de aerobics fashion. Je herkende deze stijl door de spandex legging, strakke body’s en felgekleurde beenwarmers. Vrouwen kozen in deze tijd voor een krachtige look, omdat feminisme een belangrijke rol speelde.

8. De levendige jaren 90

Een nieuw kledingmotto dat ontstond in de nineties was: hoe minder (stof) hoe beter. Jonge meisjes combineerden graag naveltruitjes met korte rokjes. ’s Avonds werden deze naveltruitjes ingeruild voor strakke korte rokjes met pumps. Merken gingen een steeds grotere rol spelen. Jeans en streetwear moesten van Diesel of Tommy Hilfiger zijn. De nineties kende eigenlijk veel verschillende kanten. Een echt hoogtepunt in de mode was de haute couture. Er werden toen slechts één of enkele exemplaren van de kledingstukken gemaakt door modeontwerpers. Dit decennium kende ook veel romantici. Lange bloemetjesjurken en topjes met spaghettibandjes vlogen over de toonbank. Maar wat was nou typisch de jaren 90? Kleding waarin een shirt met korte mouwen zat!

 

9. Van baggy tot bling bling in de zeroes

Denim was mega populair in de jaren 00. De kleding mocht toen echt goed opvallen: jeans met bling bling, topjes in felle kleuren en netpanty’s onder korte rokjes. Veel vrouwen liepen in een spijkerbroek met een lage band en daarop droegen ze een spijkerjasje. De media had een enorme invloed op de mode, waardoor trends waak niet langer dan een jaar of twee in bleven. Flaired pants (wijde broeken) werden volop gedragen door vrouwen. Ook zaten broeken extra laag, waardoor een string er net bovenuit stak. Shirtjes werden steeds korter en strakker. Er ontstond een ideaalbeeld, namelijk een smalle bovenkant en een wijde onderkant. Deze look stond voor een zelfverzekerde vrouw.  Door dit modebeeld werden meisjes en vrouwen steeds meer bewust van hun lichaam en gingen zich vergelijken met superdunne modellen. Vrouwen gingen steeds meer afvallen. Naast deze trend kwam er ook nog een laagjeslook die hip begon te worden. Kledingstukken werden over elkaar gedragen als rokken en jurken over een spijkbroek of T-shirts over elkaar. Joggingsbroeken van velours, een minirok of de bootcut jeans mochten ook niet ontbreken in dit decennium. 

10. Een mix van retro en modern (jaren 10 van de zeroes tot nu)

De mode van 2010 en nu is eigenlijk een verzameling van alle stijlen uit de afgelopen decennia. Van wijde truien tot lange rokken. Alles komt wel voorbij. Strakke en wijde kleding werd met elkaar gecombineerd. In 2010 waren spijkerbroeken heel populair, maar ook rokken in allerlei stijlen. Beroemdheden uit de muziekwereld en actrices hadden een enorme invloed op deze mode. Ook influencers zorgden ervoor dat de mode uit de jaren 70, 80 en 90 een comeback maakte in 2010. Dr. Martens boots werden weer volop gedragen met flared jeans, corduroy jasje en tie-die shirts. Het zelfbeeld veranderde ook heel erg in 2010. Voorheen werd een slank lichaam gezien als vorm van perfectie en nu kijken we juist veel realistischer en positiever naar ons eigen lichaam.