Even terugblikken: dit waren vroeger dé meest populaire kapsels

Beauty & Mode door Juliët

De afgelopen 100 jaar zijn we veel verschillende kapsels tegengekomen. Van opgestoken haar tot blonde golven. Ieder decennium heeft zijn eigen haarstijl. Welke coupes herken jij nog?

Ook interessant! Even terugblikken: dit waren dé kledingtrends van vroeger


1. The roaring twenties

In de jaren 20 was kort haar helemaal in, met name de boblijn. Vrouwen met een kort pittig kapsel straalden frisheid uit. De look was pas helemaal compleet als je ook nog een haaraccessoire in deed als een opvallende hoed of een sierlijke hoofdband. Zo zag je er extra chique uit.   

2. De jaren 30: decennium van de mode experimenten

In de jaren 30 kwamen er steeds meer vernieuwingen in de techniek. Er kwamen tondeuses en droogkappen. Naast de chique korte kapsels, liepen vrouwen nu ook met middellange en lange haarcreaties. Mega populair in dit decennium was de rol in de nek en de daarmee strak gekamde krullen.

3. De karige jaren 40

Ondanks dat de jaren 40 in het teken van de oorlog stond, gingen de rijke vrouwen massaal voor opvallende glamourcoupes. Volumineuze krullen en elegante ingedraaide knotten waren helemaal hot and happening. De Victory Rolls waren de nieuwe trend. Ook de gewone vrouwen droegen het haar graag lang, maar staken het meestal ook op. Dit kwam met name omdat lang haar niet praktisch was tijdens het werken. Een goed alternatief hiervoor was het pagekapsel. Dit was een heel praktisch, maar ook nog eens stijlvol kapsel.

4. Fifties fashion

In de jaren 50 was de muziekstijl rock-’n-roll helemaal in. Zo swingend als de muziek, waren ook de kapsels in deze tijd. Getoupeerd haar of volumineuze krullen waren mega populair onder de vrouwen. Daarnaast waren de blonde lokken van Marilyn Monroe ook niet weg te denken. Ondanks dat de kapsels misschien verschilden van elkaar, hadden ze toch allemaal een glamoureuze touch.

5. De swinging sixties

De swinging sixties is de tijd van de flowerpower. De haartrends in de jaren 60 waren wild en wisselend, net als de vrouwen zelf in deze tijd. Het schoonheidsideaal was erg gericht op vernieuwing en individualisme. Superkorte kapsels, lange haren, getoupeerde coupes of dikke pony’s. Alles kwam voorbij. 

6. De opvallende jaren 70

Bij de vrijzinnige, rebelse en kleurrijke outfits droegen vrouwen hun haar het liefst lang, met natuurlijke krullen of met veel volume. Net als de vrouwen, lieten ook mannen hun haren groeien in deze tijd. Van wilde bossen haar tot lange bakkebaarden. Je kunt wel zeggen dat de vrouwen en mannen in de jaren 70 opvielen.

7. De bonte jaren 80

De jaren 80 stonden bekend om het extreme. Niet alleen in kleding, maar ook in kapsels. Hoe groter, hoe beter! Big hair was mega populair bij de vrouwen. Dit was haar dat zo hoog mogelijk werd getoupeerd. Ook werd haar volop geverfd of gebleekt. Je zag zowel bij vrouwen als mannen veel permanente krullen. Daarnaast kon een matje in de nek niet ontbreken bij de mannen.

8. De levendige jaren 90

De nineties kende veel verschillende kanten. Zo krulden en kleurden jonge meiden hun haren. Met de stijltang krulden ze hun lokken. Ze gingen met wafelhaar de deur uit of maakten vlechtjes. Het kon allemaal. Daarnaast bestond er ook nog haarmascara. Die zorgde voor veel kleur in het kapsel. De volwassenere vrouwen hielden wat meer van een eenvoudig kapsel, zoals een gladde bob. Dit was een kapsel waarbij de voorkant wat langer was dan de achterkant. De pony was nou echt een typisch jaren 90 kapsel.

9. De zeroes

In de jaren 00 werd er veel geëxperimenteerd met verschillende soorten kapsels. Looks werden met elkaar gecombineerd, zoals steil haar met gewafeld of gekruld haar. Ook een strak gekamde staart kwam veel voor, waarbij er een paar plukjes haar loshingen. Je had ook de schuine pony waarbij een van je ogen als het ware ‘verdween’. Om de look af te maken, droegen vrouwen veel speldjes in hun haren.  De vlinderclipjes waren met name in. Vrouwen met schouderlang haar droegen vaak een zigzagscheiding of hadden blonde highlights.

10. Van de zeroes tot nu

In de 00’s kwamen er steeds meer haarverzorgingsproducten op de markt. Gezond uitziend haar was voor iedereen weggelegd. Of je nou koos voor geverfd haar of golvende lokken. Qua haarstijlen was er eigenlijk van alles mogelijk. Voor de mannen was een volle baard opnieuw een trend. Het undercut kapsel was de populairste mannencoupe in deze tijd. De zijkanten en achterkant waren kort en haar bovenop was iets langer. De haarverzorgingsproducten gebruiken we sinds de 00’s alleen maar meer. We doen alles voor gezond haar. Tegenwoordig zien we haarstijlen uit elk decennium terugkomen. Van een korte bob tot curtain bangs, noem maar op!