Dit is 'm: het recept voor de lekkerste ijskoffie ooit

Food door Sanne Michelle

Niets is lekkerder dan een heerlijke ijskoffie om je af te koelen op een warme zomerdag. Mee eens? Dachten we al. Als nagerecht of tussendoortje is het drankje ook perfect. Je kunt er een scoren bij de lokale koffiebar, maar je kunt ook gewoon de barista at home uithangen. In deze 5 simpele stappen maak jij the best ice coffee you have ever tasted.

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende varianten ijskoffies, maar wat nou als wij je vertellen dat de lekkerste varianten vaak home made zijn? In tegenstelling tot het vaste recept wanneer je het koude drankje bestelt bij een koffietentje, kun je nu zelf helemaal losgaan om het drankje compleet naar jouw eigen smaak te maken. Wij geven je alvast tips om te spelen met ingrediënten zoals bijvoorbeeld roomijs, mmm!

Koffie met roomijs

Volgens dit recept van Kookfans is dit één van de lekkerste varianten ooit!

Dit heb je nodig voor 2 glazen:

 • 400ml sterke koffie (dit kunnen verschillende varianten zijn, naar eigen smaak)
 • 5 bolletjes vanille roomijs
 • Volle melk of een plantaardige optie (optioneel)
 • 1 theelepel kaneel
 • Slagroom
 • Chocoladesnippers

Zo maak je 'm:

 • Zet de koffie en laat 'm eerst even afkoelen.
 • Schenk vervolgens de koffie in een blender en voeg het roomijs en de kaneel toe.
 • Zet de blender aan totdat alles goed gemengd is. Indien de substantie iets te dik is, kun je ervoor kiezen om wat melk toe te voegen.
 • Schenk de ijskoffie in een lang glas en doe er een lekkere toef slagroom bovenop.
 • Om het helemaal af te maken voeg je nog wat chocoladesnippers toe op de slagroom.

Genieten maar!

via GIPHY

Varieer met smaken

Natuurlijk hoef je je niet precies aan dit recept te houden en kun je tientallen andere varianten maken naar jouw eigen smaak.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende smaken koffiesiropen zoals karamel, hazelnoot, chocolade of kokos toe te voegen. Honing is trouwens ook een goed alternatief. Als dessert kun je eventueel een lekker koffielikeurtje toevoegen zoals Baileys of anijslikeuren, genieten!

Maar wist je dat je ook citrusvruchten kunt toevoegen?

Het klinkt misschien gek in je oren, maar bij het drinken van thee is het immers heel normaal. Bij koffie is het nog redelijk onbekend, maar dit betekent niet dat het minder lekker is. Door koude koffie te mengen met citrusvruchten creëer je namelijk een frisse smaak die perfect is als zomerse cocktail. Je kunt eventueel ook nog wat melk toevoegen. Must try!

Alternatief

Mocht je nou geen koffiezetapparaat in huis hebben maar wel zin in een lekkere ijskoffie, dan kun je eventueel ook poederkoffie met water mengen en hier ijsblokjes aan toevoegen. Ook bij deze variant kun je spelen met de smaak door bijvoorbeeld karamelsiroop en slagroom toe te voegen.

via GIPHY