5 trucjes die het tuinieren makkelijker maken

Life Hacks door Maj

Het wordt weer lente en dat betekent: de tuin voorjaarsklaar maken. De bloemetjes beginnen te bloeien en het gras kan gemaaid worden. Een heerlijk gevoel, maar vaak ook wel een flinke klus. Wij delen daarom maar al te graag vijf trucjes die het tuinieren een stukje makkelijker maken.

1. Kies planten en bloemen die makkelijk groeien in het seizoen

De weersomstandigheden verschillen per seizoen en de plantjes moeten zich daarop aanpassen. Maak het jezelf makkelijk en verdiep je goed in planten en bloemen die het fijn vinden om te bloeien in de lente. Deze bloemen en planten groeien bijvoorbeeld heel mooi vanaf de maand maart. Zo heb je er minder omkijken naar en weet je zeker dat ze tegen de weersomstandigheden kunnen.

2. Koop goed tuingereedschap

Investeer één keer in goed en stevig tuingereedschap. Denk aan bijvoorbeeld een hark, snoeischaar, een schoffel en een schep. Deze handige tools maken het tuinieren een stuk makkelijk (en voorkomen vieze nagels en handen). Dat wordt een ritje naar het tuincentrum!

3. De beste plek voor je planten en bloemen

Zet je planten en bloemen niet zo maar ergens neer, maar kies bewust een goede plek uit die geschikt is voor de betreffende soort plant. Hierbij moet je bijvoorbeeld rekening houden met de zon en het licht. Zoek informatie op over de plant en bekijk in welke omstandigheden deze goed groeit. Verder is het naast de behoeftes van de plant, natuurlijk wel leuk om te kijken waar de plant mooi tot zijn recht komt. Zo creëer je een eenheid in de tuin.

4. Water geven

Het klinkt heel simpel: water geven. Maar hoe vaak en wanneer heeft je plant water nodig? Wanneer het een tijd niet geregend heeft, moet je zelf water geven aan de plantjes. Als de bladeren van de planten gaan hangen, is het tijd om ze extra water te geven. Maar ook hier geldt: onderzoek hoeveel water deze plant nodig heeft en schrijf dit desnoods op in een boekje. Zo maak je er uiteindelijke een gewoonte van en komt het in je routine.

5. Onkruid voorkomen

Onkruid: liever voorkomen dan verwijderen. Na een lange werkdag binnen gezeten te hebben, kan het heerlijk zijn om even de tuin in te duiken. Zet een podcast op en haal een aantal keer in de week al het onkruid in je tuin weg. Zo voorkom je door het waaien van de wind nog meer onkruidplanten en houd je alles mooi bij. Het kan heel vervelend zijn om in één keer alles weg moeten te halen.