5x tips voor het wassen van je kleding

Life Hacks door Maj

Het wassen van kleding lijkt een heel makkelijk huishoudelijk klusje. Toch is het belangrijk om dit goed te doen, zodat je kledingstukken zolang mogelijk meegaan. Wij delen 5x tips voor het wassen van je kleding!

1. Kijk naar de wasvoorschriften

Twijfel je over hoe je een kledingstuk moet wassen? Kijk dan op het label binnenin het kledingstuk. Hier staan vaak verschillende symbolen op die perfect passen bij het wassen van jouw kledingstuk. Op internet kun je vinden wat deze symbolen betekenen. Zo ga je nooit de mist in met wassen en houd je het kledingstuk langer mooi! Verder is het ook goed om gevoelige en fijne stoffen in een waszakje te wassen, deze geeft een beschermlaagje aan het kledingstuk.

2. Vlekken verwijderen

Voordat je een kledingstuk in de was doet, is het goed om eerst te controleren op hardnekkige vlekken. Deze zijn beter om voor het wassen te verwijderen met bijvoorbeeld ossengalzeep, vlekkenverwijderaar of groene zeep. Was daarna volgens de wasinstructies en je kledingstuk is weer zo goed als nieuw.

3. Duurzaam wasmiddel

Gebruik een duurzaam en natuurlijk wasmiddel. Wanneer je namelijk met een mild wasproduct wast, word je kledingstuk minder snel aangetast. Een win-win situatie dus, voor het milieu en je kleding!

4. Kleding uithangen

Je hoeft niet altijd na één keer dragen een kledingstuk in de was te gooien. Laat het gewoon even luchten door je kleding uit te hangen. Na twee tot drie keer dragen, kun je een kledingstuk wassen. Zo blijft de stof van je kleding langer mooi en gaat iets niet zo snel pillen of verkleuren. Ruikt je kleding naar zweet, zitten er vlekken in of vervormt de stof? Dan is het wel prettig om meteen te wassen, zodat de geur of vlek er niet intrekt.

5. Doe kleding niet in de wasdroger

De droger is niet al te best voor je mooie kleding, maar ook niet voor het energieverbruik. Hang liever je kleding uit of laat het bijvoorbeeld buiten drogen. Door je kleding regelmatig in de droger te doen kan de kleur vervagen, de stof dunner worden en de vorm uit je kleding gaan. En dat is natuurlijk wat we willen voorkomen!