Speelgoed voor een 3-jarige: hier moet je op letten

Lifestyle door Elsemieke

Als je kindje drie jaar is, dan is hij of zij niet echt meer een baby, maar ook nog geen kleuter. Je wil je kindje iets meer geven dan een speen of een bijtring, maar sommige stukken speelgoed zijn nu eenmaal nog niet geschikt voor het kleine grut. We vertellen je vandaag alles over het juiste speelgoed voor een 3-jarige en waar je op moet letten. 

Als driejarige is je kindje zeker geen baby meer. Waar hij zichzelf eerst nog als middelpunt van de wereld zag, krijgt hij langzaam steeds meer begrip en inzicht in wat hij of zij leuk vindt qua tijdverdrijf. Je kindje heeft meer grip in de handjes en zal ongetwijfeld niet meer zomaar met alles willen spelen. Hij of zij wordt steeds kieskeuriger in waar mee gespeeld moet worden. We praten je bij over het juiste speelgoed voor een 3-jarige.

Ontwikkeling van een driejarige

Voor je overgaat tot de aanschaf van het speelgoed voor een driejarige, is het wellicht slim om eens stil te staan bij de ontwikkeling van een kind van drie. Hij of zij is er nog niet aan toe om te beginnen met schrijven, maar je kindje begint wel met het herkennen van diverse kleuren en klanken. Natuurlijk verschilt het tempo waarin kinderen al deze nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen.

Speelgoed voor een 3-jarige

Zoek je speelgoed voor je kindje van drie, kies dan iets uit wat goed bij zijn ontwikkeling past. Heb je het plan opgevat om je zoontje of dochtertje te trakteren op meerdere cadeaus, houd er dan rekening mee dat het verschillende soorten speelgoed zijn. Hoewel elk kind zich op z’n eigen tempo ontwikkelt, is het sowieso belangrijk dat het speelgoed aansluit op de behoeftes van je kind en dat het veilig is. Als ouder kun je meestal goed inschatten of speelgoed bij je peuter past, maar als je inspiratie nodig hebt, komt er hier een lijstje:

Houten speelgoed. Dit is het ideale cadeau om te geven wanneer bekenden van je vader en moeder geworden zijn, simpelweg omdat houten speelgoed zo populair is én omdat het erg leuk en educatief kan zijn voor je eigen kindje. Denk aan een houten trein, tuimelaar, blokken, gitaar of een gereedschapsset van verschillende merken. Een treintje met op elke wagon een letter van de naam van je kindje kan ook heel leuk zijn om te geven.

Knuffels. Weet je niet wat je je driejarige kindje moet geven als extraatje of voor de verjaardag? Met een knuffel zit je sowieso goed! Zolang het stofje zacht je genoeg is, is elke knuffel in feite geschikt voor de kleine knuistjes van een driejarige. Ook leuk is om zijn of haar naam te graveren in het lijfje.

Educatief speelgoed. Wil je je kind op een laagdrempelige manier meer vaardigheden aanleren, dan is educatief speelgoed een optie. Ook een telraam, een makkelijke puzzel of een boekje waar ze in kunnen voelen, is een makkelijke manier om je kindje spelenderwijs meer te leren.

Speelgoed voor de motoriek. Met grote houten kralen of een rijgspel kan je heel goed inspelen op de snelgroeiende fijne motoriek van je driejarige dreumes.

Loopfietsje. Lopen en rennen hebben ze onder de knie, dus is het tijd voor de volgende stap: fietsen. Wel even oefenen op een loopfietsje dat geschikt is voor de kleine beentjes van een driejarige, natuurlijk.