6 tips bij het inrichten van een studio

Wonen door Sanne Michelle

Je hebt een leuke, gezellige studio in het centrum van de stad. Met beperkte ruimte kan het soms een uitdaging zijn om je studio in te richten en al je spullen een plekje te geven. Er zijn verschillende creatieve manieren om je ruimte optimaal te benutten en het gezellig te maken. Deze praktische tips maken het leuk en super makkelijk om je studio efficiënt en helemaal naar jouw eigen smaak in te richten.

 

1. Zorg voor voldoende lichtinval en doorkijk

Niks is zo fijn als een lichte kamer waarin je alles in één oogopslag kunt zien. Als je de ruimte helemaal vol bouwt heb je geen overzicht meer en oogt het rommelig en klein. Door voldoende daglicht naar binnen te laten komen zorg je voor ruimtelijkheid. Dit kun je dan weer verlengen door mooie spiegels te plaatsen die het licht weerkaatsen. 

2. Creëer verschillende hoekjes

Door verschillende ‘ruimtes’ te creëren binnen je studio zorg je ervoor dat je het opgeruimd en gescheiden van elkaar houdt. Je hebt immers een slaapkamer, keuken, werkplekje en woonkamer in één. Bedenk welke meubels je nodig hebt per hoek en minimaliseer dit. Je kunt bijvoorbeeld een scheiding maken tussen je bed (slaapkamer) en woonkamer door een mooie open kast in het midden te plaatsen. Zo kun je aan beide kanten gebruik maken van de kast en creëer je verschillende ruimtes. Aan de kant van je bed kun je bijvoorbeeld boeken plaatsen en je wekker en aan de andere kant kun je ervoor kiezen om decoratieve spulletjes te zetten. Minimaliseer het aantal spullen om het rustig te houden. Mocht je wel veel spullen kwijt willen in de kast kun je gesloten bakken plaatsen om dit weg te werken.

3. Ga voor neutrale kleuren

Door gebruik te maken van lichte kleuren en tinten lijkt de ruimte iets helderder en groter. Het natuurlijke licht wordt weerkaatst en dit zorgt voor rust en een geheel. Vind je kleuren als wit, crème en beige saai ogen? Dan kun je ervoor kiezen om één of twee specifieke kleuren terug te laten komen in je accessoires. Het verven van één van de muren in een lichte pasteltint is een goed alternatief.

4. Gebruik de hoogte

Als je qua oppervlakte weinig ruimte hebt maar wel een hoog plafond, werk dan in de hoogte. Je kunt bijvoorbeeld een vide met hoogslaper inbouwen, zodat je eronder ruimte overhoudt voor een werkplek of open kledingkast. Mocht je toch liever laag slapen en niet veel ruimte hebben voor een kledingkast, werk dan met kledingrekken aan de muur. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de muren en creëer je een gezellige look. Een hoge dunne kledingkast kan ook een oplossing zijn. Voor een gezellige look kun je fotoplanken of wandplanken plaatsen met leuke vazen, boeken of kaarsjes. Zorg ook hierbij dat je niet te veel spullen plaatst om het rustig te houden.

5. Multifunctionele meubelen

Net als bij het voorbeeld van de open kast zijn er veel meubels die meerdere functies vervullen. Je kunt kiezen voor een slaapbank die je overdag gebruikt als bank en ‘s avonds als bed. Of een bank die je open kunt klappen tot een grote opbergruimte. De zelfde ruimte creëer je door grote lades of bakken onder je bed te plaatsen. Voor extra kussentjes en bankkleedjes kun je een leuke opberger met een tof design in je kamer plaatsen. Een uitklaptafel aan de wand die je kunt gebruiken als bureau en eettafel is ook een praktische oplossing om zoveel mogelijk ruimte te besparen.

6. Houd de ruimte clean

Door geen spullen te laten slingeren maar ze juist netjes op te bergen en uit het zicht te houden, zorg je ervoor dat je het overzicht bewaard en dat de ruimte groter oogt. Dit zorgt voor rust en voorkomt dat je letterlijk door een doolhof van spullen loopt.