Inspiraties gemaakt van bamboe: onze favorieten op een rijtje

Hobby door Michelle

Bamboe is een grassoort dat veel op hout lijkt en is voor heel veel dingen te gebruiken omdat het een veelzijdig materiaal is. Zo zie je het terug in de kledingindustrie, maar ook in meubels en accessoires en zelfs in de bouw. Daarnaast kun je bamboe in veel gevallen ook gewoon gebruiken in plaats van hout. Maar waar kan je het dan allemaal voor gebruiken? Wij hebben een aantal gave voorbeelden.

Bouwen met bamboe

Studenten van een Universiteit in Hong Kong hebben een paviljoen weten te bouwen van geweven bamboe. Hierbij combineerde ze weeftechnieken met digitale middelen. Het frame hiervan is van dennenhout, dat vervolgens wordt bedekt met bamboe. Op deze manier biedt het bescherming tegen regen, wind en zon.

Bamboemeubels

Wil je meubels maken van bamboe, dan heb je bamboe nodig dat tussen de drie en vijf jaar oud is. Met deze bamboe kun je onder andere jaloezieën maken, maar ook tafels, stoelen,lampen en bedden. Door de bamboe te drogen krijgt het een lichtbruine tint. Daarnaast is bamboe ook erg sterk, flexibel, licht en het gaat niet rotten.


Bamboekleding

Doordat bamboe een holle structuur heeft is het geschikt om textiel van te maken. Door deze holle structuur is het namelijk erg luchtig en kan het daarnaast ook makkelijk vocht reguleren. Dit maakt dat bamboe geschikt is voor het maken van ondergoed, sportkleding en beddengoed.

Fiets gemaakt van bamboe

Het frame van een fiets kan ook goed gemaakt worden van bamboe. Dit zie je vooral in West-Afrika en Ghana; hier groeit de markt voor bamboefietsen ieder jaar. In Ghana is er zelfs het Ghana Bamboo Bikes Initiative dat fietsen maakt voor kinderen zodat zij naar school toe kunnen. Bamboe is goedkoop, duurzaam en recyclebaar.

Bamboeservies

Wil je servies maken van bamboe dat er ook nog eens kleurrijk uitziet, dan moeten de vezels eerst fijngemalen worden. Dit wordt vervolgens gemengd met verf op waterbasis en een hars dat gebaseerd is op plantaardige olie. Door dit vervolgens te verhitten op 160 graden ontstaat er een erg sterk servies dat ook in de vaatwasser gezet kan worden. Het servies is water- en luchtbestendig maar, wanneer je het in de grond stopt breekt het af, net als compost.

Favoriete items van Welke: