DIY: zo maak je de lekkerste hangmat

Wonen door Michelle

In de zomer wil je natuurlijk zoveel mogelijk buiten ontspannen, zeker in je vakantie. Dit kan in een lekkere loungestoel, een ligstoel of een bank. Maar heb je al eens aan een hangmat gedacht? Een hangmat is echt ideaal wanneer je even volledig wilt ontspannen! Je gaat liggen, schommelt een beetje, droomt weg en geniet van het weer en het feit dat je even helemaal niets hoeft te doen. Wij laten je vandaag zien hoe jij zelf een hangmat kan maken.

 

Wat heb je allemaal nodig?

 • Een groot stuk stof, deken of een katoenen strandlaken.
 • Een lederen band van 1cm breed. Nylon of canvas kan ook wanneer jouw naaimachine geen leer kan naaien.
 • Katoen mousseline of canvas
 • Zip-banden
 • Katoendraad
 • Touw voor het opknopen van de hangmat
 • Naaimachine
 • Schaar
 • Naalden

Bron: inspirerend-wonen.be

De hangmat maken

 1. Begin met het uitleggen van de strandlaken, deken of stuk stof en snijd hier een rechthoek uit. Deze moet (minimaal) 110 x 205 cm zijn. Vouw langs beide lange zijdes de stof 2,5 cm om en naai dit vast.
 2. Knip vervolgens twee strips van 5 cm uit de mousseline of canvas en plaats deze strook gelijk met de bovenkant van de hangmat. Vouw deze stof over het doek, spelt het vast en maak een boord van 2 cm. Dit doe je ook bij de onderkant.
 3. Knip uit de lederen band 18 strips van 15 cm en vouw deze strips dubbel. Speld ze vast op gelijke intervallen maar let er wel op dat de uiteinden van de lussen 5 cm over het doek vastgemaakt moeten worden. Dit zorgt voor wat extra stevigheid. 
 4. Naai nu de lussen vast aan de hangmat. Dit doe je het beste door ze te stikken met een kruis, zodat ze stevig vastzitten. Zo ga je ervoor zorgen dat je lekker kan blijven liggen en je geen zorgen hoeft te maken of je dat wijntje nou wel of niet moet laten staan.
 5. Nu snijd je 18 stukken touw van 20 cm af en door elke lederen lus doe je een stuk touw die je in tweeën vouwt. Als laatste maak je met de losse einden van de lussen een grote lus, en deze bind je samen in een grote knoop.

Je hangmat is nu klaar en ready hang and shine. De zomerse dagen staan weer op de loer, dus dit is het perfecte moment om een mooie hangmat te maken om nog een kleurtje te pakken of om heerlijke een boekje te lezen. Enjoy!

Favoriete items van Welke: