Deze muur kun je het beste kiezen als accentmuur

Wonen door Maj

Heb je een mooie kleur op het oog en wil je een accentmuur gaan schilderen in de woonkamer? Goede keuze! Nu is het alleen de vraag welke muur het beste is om te gebruiken als accentmuur. Om het een stukje makkelijker te maken, geven wij je een aantal handige tips mee.

Deze muur kun je het beste kiezen als accentmuur 

1. Licht en ramen

Het is belangrijk om te kijken waar de ramen zitten en hoe de lichtinval in huis is. Ben je van plan om de muur een donker kleurtje te geven? Doe dit dus liever op een muur waar veel licht op valt, anders zal de kleur erg donker worden. De muren waar weinig daglicht op valt zijn juist weer mooi in een lichte kleur. Wil je toch de andere muur graag donker verven? Kies dan voor één tintje lichter, dat maakt het net iets frisser.

Tip: gebruik een verfstaaltje om de kleur te testen op de wand. Zo zie je hoe het uiteindelijk oogt in jouw woonkamer.

2. Muur achter de bank of televisie

Dan de grote vraag: maak ik een accentmuur van de wand achter de bank of achter de televisie? Als je van rust houdt, kun je de wand achter de televisie licht houden en de wand achter de bank een kleurtje geven. Je kijkt namelijk altijd uit op de wand met de televisie, zo word je niet te veel afgeleid door de kleur. Het blijft een lastige keuze, maar kijk ook hierbij zeker weer naar de lichtinval.

3. Kleine of grote muur

Ga je een hele lange muur of juist een klein muurtje een kleurtje geven? Als je echt voor een donkere of heftige kleur gaat, kun je beter voor een klein muurtje kiezen. Zo behoud je de rust en maak je het niet te chaotisch. Als je een iets donkerde aardetint wilt gebruiken als tegenhanger, is het wel weer mooi om een hele muur te verven. Zorg er vooral voor dat alles mooi in verhouding is en het samen één geheel vormt.

De muurtrends voor 2024

Weet je welke accentmuur je gaat kiezen en heb je zin in een nieuwe frisse kleur op de muren? Nu alleen nog een mooi kleurtje uitzoeken. Maak bijvoorbeeld een groene muur, zodat je een echte blikvanger in huis hebt. Of ga voor natuurlijke tinten, die zorgen voor veel rust in huis en die passen bij houten of beige meubels. Van terracotta kleuren tot aan de betonlook: dit zijn de muurtrends voor 2024!