Warmtepomp kosten

Wonen door Redactie Welke

Als het gaat om het verwarmen en koelen van je huis op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier, dan is een warmtepomp dé oplossing. Een warmtepomp kost flink wat geld, daarom kan het verstandig zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. Hoeveel een warmtepomp precies kost, hangt er onder andere van af of je gebruik maakt van een bodembron, een buitenunit en/of een ventilatiesysteem. Maar wat kost een warmtepomp nou en welke warmtepomp past het beste bij jouw budget en behoeften? In dit artikel verkennen we de prijzen van vier verschillende warmtepompen: 

Welke warmtepompen zijn er?

Hieronder wordt per warmtepomp type toegelicht hoe deze functioneert. De keuze voor de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning hangt af van diverse factoren, zoals isolatie, het huidige verwarmingssysteem en eventueel aanwezige ventilatie.

Kosten lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om water te verwarmen voor je verwarmingssysteem en warm water. De kosten van een lucht/water warmtepomp variëren doorgaans van €5.000 tot €15.000, afhankelijk van het vermogen en de efficiëntie van het systeem. De installatiekosten variëren ook afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Deze warmtepompen zijn een goede keuze voor huizen met beperkte ruimte.

Kosten water/water warmtepomp

Water/water warmtepompen halen warmte uit grondwater en zijn over het algemeen efficiënter dan lucht/water warmtepompen. De prijzen beginnen meestal bij €10.000 en lopen zelfs op tot €25.000 of meer, afhankelijk van de capaciteit en installatiekosten. Hoewel ze duurder zijn, leveren ze op lange termijn lagere energiekosten. Deze warmtepompen zijn efficiënter maar vereisen ruimte voor een grondboring.

Kosten ventilatielucht/water warmtepomp

Ventilatielucht/water warmtepompen halen warmte uit de ventilatielucht in je huis en gebruiken deze om water te verwarmen. De prijzen variëren van €7.000 tot €15.000, afhankelijk van het vermogen en de efficiëntie. Ze zijn vaak een goede optie als je een bestaand ventilatiesysteem hebt dat kan worden geüpgraded.

Kosten hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen combineren een warmtepomp met een conventionele verwarmingsketel, meestal op gas. De kosten van een hybride warmtepomp variëren van €4.000 tot €8.000, exclusief de kosten van de ketel. Ze zijn een goede keuze als je de overstap naar volledige elektrische verwarming geleidelijk wilt maken.

Wat beïnvloedt de kosten van een warmtepomp?

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel de initiële kosten van warmtepompen hoog zijn, ze op lange termijn aanzienlijke energiebesparingen opleveren en bijdragen aan een duurzamere levensstijl. De kosten van warmtepompen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder:

  • Type en model: Sommige merken en modellen zijn duurder dan andere vanwege hun efficiëntie en functies.

  • Capaciteit: De grootte en capaciteit van de warmtepomp spelen een rol bij de kosten. Grotere warmtepompen zijn over het algemeen duurder.

  • Installatiekosten: De kosten voor installatie verschillen vaak sterk, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de locatie van je huis.

  • Subsidies en belastingvoordelen: In sommige gevallen helpen subsidies en belastingvoordelen om de kosten te verlagen.

 Kosten warmtepomp financieren

Heb jij extra geld nodig voor het aanschaffen van een warmtepomp? Kies dan voor een persoonlijke lening. Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen in Nederland. Zo kies je zelf de beste lening en bespaar je gemiddeld € 783 op je persoonlijke lening!