Herken jij dit speelgoed nog van vroeger?

Hobby door Juliët

Vroeger keken we niet naar vlogs en gingen we niet urenlang whatsappen met vrienden. We vermaakten onszelf op een hele andere manier. Spelen noemen ze dat. Maar waarmee dan precies? Dat gaan wij je laten zien.

 

Speelgoed

1. Rubiks kubus

De Rubiks kubus. Je weet wel, die puzzel waar je oneindig mee bezig was. Bij het oplossen van deze puzzel komt veel uitdaging en frustratie kijken. Er zijn namelijk miljarden combinaties, maar er is slechts één oplossing. Lukte het jou om deze breinbreker op te lossen?


2. Rolschaatsen

Rolschaatsen zijn echt al heel oud en passen daarom perfect in dit rijtje. In de jaren ‘80 en ‘90 was de rolschaats mega populair. Bijna iedereen had een kleurrijk paar rolschaatsen. In de jaren ‘90 werd uiteindelijk de skeeler ook populair. Het leuke was dat je altijd samen met vriendjes kon genieten op je rolschaats of skeeler.


3. De tol

De tol was speelgoed dat nog wel eens zorgde voor wat frustratie. Het lukte maar niet om ‘m goed te laten draaien. Maar ondanks dat kon je je er wel echt mee vermaken, want af toe had je toch even een momentje dat die een hele minuut bleef tollen.


4. Etch a sketch

Etch a sketch is een tekenbord waarbij je met behulp van twee knoppen een mooie tekening kunt maken. Door het bord te schudden, wis je de tekening. Zo kon je bijvoorbeeld raden wat de ander ging tekenen. Iedereen kon zo een kunstwerk maken.


5. Knikkers

In de zomer op het schoolplein was het tijd om te gaan knikkeren. Met name in de pauze. Zakjes vol en schieten maar op die torentjes. Je ging knikkeren, maar ook vooral knikkers ruilen. “Mag ik die galaxy knikker van jou? Dan krijg jij deze met printje.” 


6. Slinky

Slinky of de traploper was speelgoed dat echt populair was in de jaren ‘80 en ‘90. Een slinky is gemaakt van ijzerdraad of plastic. Het speelgoed kan zogenaamd van de trappen lopen. Hoe dan? Het draad heeft de vorm van een helix en de zwaartekracht laat de spiraal naar beneden gaan.


7. De walkman

De walkman nam je vroeger overal mee naar toe en dat maakte dit apparaatje zo geweldig. Waar je ook naar toe ging, je kon overal muziek luisteren. De walkman luidde het begin van een nieuwe periode in, want technologie werd steeds meer ontwikkeld. Koptelefoon op en luisteren maar.


8. De lolobal

Klem hem tussen je voeten en springen maar. Met de lolobal kon je je uren vermaken. Het was alleen nog de truc om rechtop te blijven staan. Daarnaast schoot de bal ook regelmatig uit de rand, maar dat maakte niet uit. Je had er tenminste eentje.


9. Speelgoedtelefoon

En nee, dan hebben we het niet over die kleurrijke mobieltjes van tegenwoordig met al die geluidjes. Een telefoon die lekker oranje van kleur was en je kon er ‘echt’ mee bellen in huis. Je broertje op de ene kamer en jij op de andere kamer. Bellen maar!


10. Viewmaster

Met de viewmaster kon je honderden plaatjes kijken door een verrekijker-achtig rood apparaatje. Je kon kiezen uit verschillende onderwerpen en je kon zelfs je eigen foto’s verwerken in de schijven. Speelgoed waar je veel plezier aan had.


11. Spirograaf

Eindeloos rondjes en figuren maken met je spirograaf. Een eenvoudige, maar wel hele leuke bezigheid. Met het ronde plastic schijfje met tandwieltjes kon je verschillende vormen maken. Je kreeg de meest perfecte geometrische vormen.

12.  Springtouw

Touwtjespringen kon je alleen spelen, maar ook met meerdere personen. Je maakte het touw aan een boom vast en kon dan als een gek gaan springen. En niet te vergeten: de welbekende touwspring liedjes. Die hoorden er ook bij. Kon jij ook allerlei trucjes?