Waarom je bed luchten zo belangrijk is

Wonen door Juliët

De hygiëne van je slaapkamer is mega belangrijk, want deze ruimte gebruik je dagelijks. Daar hoort het onderhouden van je bed ook bij. Wist je dat je je bed elke dag moet laten luchten? Wij leggen je uit waarom je dit moet doen!

 

Ventilatie

Het ventileren van je slaapkamer is erg belangrijk. Je bent namelijk veel in deze ruimte te vinden. Frisse lucht zorgt ervoor dat zowel je dekbed als matras droog blijven. Zo hebben huisstofmijt en schimmels ook minder kans om zich daarin te nestelen. Het beste wat je kunt doen is om met je raam open te slapen, zodat je ook ’s nachts frisse lucht blijft houden. Zorg er alleen wel voor dat je niet in de tocht gaat slapen, want dan is de kans groot dat je ziek wordt. Stel je houdt er niet zo van om met een open raam te slapen, dan kun je ook een uur voor het slapen gaan je kamer ventileren.
 

Bed luchten

Maak jij ’s morgens na het opstaan meteen keurig je bed op? Dit kun je beter niet doen. Het beste wat je kunt doen in de ochtend is direct je dekbed opschudden en dubbelgevouwen op het voeteneind leggen. Zo lucht je het dekbed extra goed. In je slaap transpireer je namelijk en daardoor kunnen alle onderdelen van je bed vochtig worden. Warmte en vocht zorgen ervoor dat een bacterie kan gaan groeien. Door het luchten van je matras en beddengoed blijven deze fris en kunnen de bacteriën geen kans hebben om in het bed te nestelen. Hang je wel eens het dekbed buiten of uit het raam? Dan ben je ook goed bezig, want door het uithangen verdwijnen geurtjes extra snel uit je dekbed.

 

Poetsen

Het poetsen van je slaapkamer mogen we ook zeker niet vergeten. Niet alleen eventjes snel met de stofzuiger door de kamer heen. Nee we hebben het hier over een grondige reinigingsbeurt, zoals stof afnemen en stofzuigen en met een doekje alles afnemen. Er ligt namelijk veel meer stof in je kamer dan je zou denken. Niet alles zie je namelijk zo op het eerste oog. Vergeet vooral niet het gedeelte onder je bed of de vensterbank. Weg met die stofjes en pluisjes!

 

Beschermen

Ter bescherming van je matras en beddengoed tegen vocht kun je een matrashoes, kussenhoes of molton gebruiken. Deze houden bacteriën buiten, absorberen zweet en werken ventilerend. Zeker als je allergisch bent is het aan te raden om een hoes om je kussen en matras te doen.