Nog even op je telefoon in bed: zo slecht is het nou echt

Lifestyle door Maj

Zit jij ook voordat je gaat slapen nog lang op je telefoon? En heb je moeite met je telefoon aan de kant te leggen? Dit heeft wel degelijk invloed op je nachtrust. Dus, nog even op je telefoon in bed: zo slecht is het nou echt.

Het licht van je telefoon

Je telefoon geeft veel blauw licht, waardoor het hormoon melatonine minder wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaapritme wordt verbeterd en je sneller in slaap valt. Je kunt je telefoon wel op night shift zetten, hierdoor wordt het scherm geler. Deze functie kan helpen om je hersenen te laten denken dat het nacht is. Toch blijf je actiever als je op je telefoon zit en val je minder snel in slaap. Ook is het lastiger om je telefoon aan de kant te leggen, waardoor je eigenlijk door de prikkels van je telefoon uren slaap mist. Je hersenen maken namelijk eiwitten aan aan het begin van je slaap, als je slaap mist kan het zo zijn dat je hoofd dit niet opneemt. Al met al, genoeg redenen om minstens die 8 uur slaap te pakken.

Je hersenen blijven actief

Als je voor het slapengaan nog op je telefoon zit, blijven je hersenen actief. Ze worden continu geprikkeld door iets wat ze zien op het scherm of doordat je veel aan het nadenken bent en bijvoorbeeld nog snel een mailtje eruit doet. Ook heeft het geen zin meer om in de avond nog te leren voor school, want zelfs dan neem je niet veel meer op en is slaap belangrijker om goed te presteren. Je hersenen moeten dan aan het werk, doordat ze moeten nadenken. Probeer minstens 2,5 uur van te voren je telefoon weg te leggen en te relaxen. Lees een boek of ga mediteren, geef je hersenen in ieder geval goed rust.

Tips voor een betere nachtrust zonder telefoon

  • Leg je telefoon minstens 2,5 voordat je gaat slapen weg.
  • Zet je telefoon in de avond op night shift, zodat je geen last hebt van blauw licht. 
  • Zorg voor een vast slaapritme. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en zet je wekker de volgende ochtend om een vast tijdstip. Slaap minstens 8 uur en je wordt fit wakker.
  • Probeer zo min mogelijk cafeïne te drinken en drink genoeg water en thee. 
  • Beweeg overdag voldoende, zodat je genoeg energie verbruikt. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de frisse lucht of duik de sportschool in.
  • Heel belangrijk: een goed en comfortabel matras.