Zó maak jij je wasmachine grondig schoon in 4 stappen

Lifestyle door Zora

Huishoudapparaten die jij gebruikt om dingen schoon te krijgen, zoals jouw wasmachine of vaatwasser, hebben zelf ook af en toe een grondige reiniging nodig. Heeft jouw schone was een vies luchtje? Dan is het de hoogste tijd om jouw wasmachine schoon te maken!

Maak het rubber schoon

Gebruik bleekmidel om schimmel en vuil te verwijderen van het rubber. Doordrenk een doek met het schoonmaakmiddel en wrijf de binnenkant van het rubber schoon totdat alle zwarte vlekken zijn verwijderd.

Reinig de filters

 1. Open de deksel dat het filter bedekt en plaats een bakje onder de ingang van het filter omdat er water uit gaat komen.
 2. Draai de dop en trek het filter eruit. Er zal gelijk vies water uitkomen (dit is hoe vies jouw wasmachine is!).
 3. Laat het filter van de wasmachine 15 à 20 minuten weken in een bak met water en zeep. Gebruik ammoniak en lauw water als het filter erg vies is. 
 4. Maak de filteringang schoon terwijl het filter aan het weken is. Doordrenk een doek met bleekmiddel en maak de ingang en de binnenkant schoon. Gebruik een tandenborstel om al het vuil los te krijgen en om het te verwijderen.
 5. Maak het filter helemaal schoon met een borstel totdat je zeker weer dat er geen sporen van vuil meer zijn.
 6. Plaats het filter terug op zijn plek, draai de dop stevig vast en doe de deksel dicht.

Wasbakje schoonmaken

 1. Haal het wasbakje uit de wasmachine en week het in de gootsteen in een oplossing van twee kopjes witte azijn en heel heet water. Voeg eventueel een paar druppels afwasmidel toe. Laat het 30 minuten weken.
 2. Terwijl het wasbakje aan het weken is, kun je de ingang schoonmaken. Meng in een klein bakje 20 mililiter bleekmiddel met 1 liter water. Maak een doek nat met het schoonmaakmiddel en maak het schoon. Gebruik een tandenborstel om overal goed bij te kunnen komen. Spoel dezelfde doek af met warm water en ga er nog een keer bijlangs om alle wasmiddelresten te verwijderen. Maak het droog met een vel keukenpapier.
 3. Maak nu het wasbakje schoon door het uit elkaar te halen en een tandenborstel te gebruiken.

Draai een was op 60 graden

De laatste stap om jouw wasmachine helemaal goed schoon te krijgen, is het draaien van een lang wasprogramma op 60 graden met een lege trommel (of met de vieze doeken die je zojuist hebt gebruikt) samen met een dop vol met wasmiddel. Je kan het centrifugeren overslaan omdat dit onnodig is.

 1. Giet twee eetlepels zuiveringszout in het wasbakje.
 2. Zet het wasprogramma aan. Wanneer je het water kan horen stromen, open het wasbakje en giet een halve fles witte azijn erin.
 3. Doe het wasbakje dicht en laat de wasmachine zichzelf schoonmaken.