Zo maak jij jouw vloerkleed schoon

Wonen door Zora

Vloerkleden zijn decoratieve elementen die veel stof en bacteriën kunnen verzamelen. Het is van belang dat jij ze regelmatig schoonmaakt zodat ze zolang mogelijk meegaan. Niet elke vloerkleed is gemaakt van hetzelfde materiaal en heeft dezelfde wasinstructies. Wij leggen aan je uit hoe jij jouw vloerkleed het beste kan reinigen.

Vloerkleed schoonmaken met stofzuiger en zuiveringszout

De beste manier om een vloerkleed schoon te maken is met behulp van een stofzuiger of stoomreiniger. Doe dit minstens één keer per week, maar het liefst elke dag! Om niet alleen het opgehoopte stof te verwijderen, maar om ook nog van nare geurtjes af te komen, kun je voor dat je de stofzuiger erbij pakt, zuiveringszout over het vloerkleed strooien en één uur laten intrekken.

Vetvlekken verwijderen uit vloerkleed met maizena of azijn

Heb je een hardnekkige vet- of olievlek in jouw vloerkleed? Volg dan hetzelfde proces maar gebruik dan maizena in plaats van zuiveringszout. Azijn kun je ook gebruiken als reinigingsmiddel.

Het materiaal van jouw vloerkleed is van belang

Om jouw vloerkleed er als nieuw uit te laten zien, is het cruciaal dat je weet met wat voor materiaal je te maken hebt. Lees de wasinstructies voor meer informatie.

Vloerkleed van wol: Een wollen vloerkleed die te groot is, kun je het beste gelijk naar de stomerij brengen. Eentje die hanteerbaarder is, kun je wassen met behulp van koud water, zout en neutrale zeep. Tip! Bewaar het vloerkleed goed in de zomer zodat je geen last krijgt van insecten zoals motten en je de volgende winter er weer van kunt genieten.

Vloerkleed van plantaardige vezels: Neem het vloerkleed af en toe af met een vochtige doek, neutrale zeep en niet te veel water.

Vloerkleed van katoen: Een vloerkleed van katoen maak je op dezelfde manier schoon als een exemplaar van katoen. Heeft het tapijt verschillende kleuren? Wees dan extra voorzichtig zodat jij geen kleurvlekken krijgt.

Vloerkleed van jute: Jute is een materiaal dat niet waterbestendig is en daarom kun je ze niet schoonmaken. Wanneer ze te beschadigd zijn, is het tijd om ze te vervangen. Vloerkleden van jute zijn dus het minst praktisch!

Onze favoriete vloerkleden