Zo kom je af van vieze geurtjes in huis

Wonen door Zita

Je kent het misschien wel: je komt binnen en een vieze geur komt direct je neus in. Misschien heb je de avond ervoor gegourmet en is de geur nog steeds niet weg. Of ben je net verhuisd en heeft de vorige bewoner binnen gerookt. Allemaal geuren die je misschien liever niet in huis wil. Daarom helpen wij je een handje door te vertellen hoe je van vieze geurtjes in huis afkomt.

Oorzaken van vieze geuren in huis

Voordat we ingaan op wat je doet om vieze geurtjes tegen te gaan in huis, vertellen we eerst kort over de oorzaken van vieze geurtjes in huis. Er zijn namelijk verschillende oorzaken van vieze geurtjes in huis. Zo is de WC een bron van vieze geur in huis. Maar ook wanneer je eten bakt of bijvoorbeeld frituurt, geeft dit soms een vieze geur die blijft hangen. En een echte boosdoener is een rooklucht van sigaretten. Ook komen er soms vieze geurtjes vanaf buiten je huis binnen. Maar wat doe je om van deze vieze geurtjes af te komen?

1.     Ventileren

De eerste tip is om goed te ventileren wanneer je een vieze geur in huis hebt. Zet alle ramen en deuren open en zorg voor een tocht. Op die manier ventileer je de ruimte goed en zorg je ervoor dat de vieze geur verdwijnt. Ook helpt het om het afzuigsysteem aan te zetten, zodat die ook helpt bij de ventilatie.

2.     Natuurlijke luchtreinigers

Het helpt ook om natuurlijke luchtreinigers te gebruiken. Denk hierbij aan azijn, soda, koffiebonen of eucalyptus. Zet bijvoorbeeld een pannetje water op het vuur en voeg hier wat azijn aan toen. Laat het een tijdje koken en je merkt dat de vieze geuren in je huis worden geneutraliseerd. Ook essentiële oliën helpen goed bij het neutraliseren van vieze geurtjes in huis. Schaf hiervoor een oliebrander en wat lekker geuren olie aan en je huis ruikt binnen een mum van tijd weer heerlijk.

3.     Deep clean

Als de geur al een hele lange tijd aanwezig is, is de kans groot dat het in je meubels, muren en gordijnen is getrokken. IN dat geval is het goed om een deep clean te doen. Dit wil zeggen dat je alles grondig reinigt zodat je van de vieze geur afkomt. Stop de gordijnen in de was, haal een stoomreiniger om je bank schoon te maken en geef de muren een likje verf. Op die manier zorg je ervoor dat de geur die hierin is getrokken weggaat en je weer een lekker ruikend huis hebt.

Lees ook: Zo krijg je nare luchtjes uit je sportkelding

4.     Schaf een luchtreiniger aan

Als je vaker last hebt van vieze geurtjes in huis, is het aan te raden om een luchreiniger aan te schaffen. Deze reinigt zelf de lucht, waardoor vieze geurtjes minder goed in de lucht blijven hangen of in de meubels trekken.